Site coolinaria.ro

De ce sa alegi ouale organice


De ce sa alegi ouale organice Sunt atat de multe feluri de oua la supermarket, incat e greu sa stii de unde sa alegi. In plus, ouale se gasesc si in piata, unde sunt la fel de multe varietati. Cel mai bine ar fi sa cumperi oua organice, adica cat mai naturale, provenite de la gainile crescute la tara, in aer liber. Iata cateva motive pentru care sa le alegi pe acestea.

1. Diferente evidente
Daca vei sparge un ou de la supermarket si un ou organic, iti vei da seama imediat care sunt diferentele dintre ele. In primul rand, ouale organice au galbenusuri mai mari si mai inchise la culoare, aproape portocalii. Cele de la supermarket au acele galbenusuri mici si galbene. Albusul este, si el, mai mare si mai gros, in cazul oualor organice.

2. Diferente in valoarea nutritionala
Ouale organice pot contine cu pana la 1/3 mai putin colesterol si 1/4 mai putine grasimi saturate. In plus, ele sunt mult mai bogate in vitamina A, contin de doua ori mai multi acizi gasi omega-3, de trei ori mai multa vitamina E, de sapte ori mai mult beta-caroten si de patru ori mai multa vitamina D (decat cele de la supermarket).

3. Gainile au fost crescute intr-un mod sanatos
Pentru ca ouale sa fie cat mai sanatoase, e important ca gainile sa fi crescut intr-un mediu potrivit, si nu inghesuite in custi unde abia se pot misca. Ele trebuie sa fie crescute la sol, intr-un mediu cu multa iarba, unde pot gasi larve si gandacei. De asemenea, nutritia lor este foarte importanta pentru calitatea oualor. Cu cat gaina mananca mai sanatos si este mai fericita in mediul ei, cu atat ouale vor fi mai bune.



4. Nu contin antibiotice
Un alt motiv esential pentru care ar trebui sa alegi ouale organice este faptul ca gainile de la care provin nu au fost hranite cu antibiotice periculoase. O astfel de substanta, dupa ce a fost ingerata de gaina, ramane in oua pana la sapte zile.

5. Nu conteaza culoarea oualor
Daca te deruteaza multitudinea de culori ale oualor organice, nu-ti face griji. Coaja nu determina calitatea oului. Acestea au nuante diferite, in functie de rasa gainii care le-a depus. Cofrajele de la supermarket nu contin oua de culori diferite, deoarece provin toate de la aceeasi rasa. Totusi, un cofraj cumparat de la un fermier poate contine oua diversificate, deoarece el creste multe rase.

Autor:  Andreea Utza