Site coolinaria.ro

5 curiozitati despre kiwi


5 curiozitati despre kiwi Kiwi este un fruct destul de popular si se gaseste foarte usor, la supermarketuri sau in piete. Totusi, el are cateva curiozitati pe care nu le stie prea multa lume. Iata care sunt acestea.

1. Numele sau
Numele fructului porneste de la pasarea Kiwi, ce traieste in Noua Zeelanda. Aceasta pasare este destul de neobisnuita, nu zboara si se asemana cu fructul, deoarece este mica, maronie si pufoasa.

2. Puful se poate manca
Da, chiar daca poate parea dificil de crezut, acel puf de pe coaja de kiwi poate fi mancat. In plus, kiwi-ul va fi mult mai bogat in nutrienti daca va fi consumat cu tot cu coaja. Studiile au aratat ca, daca obisnuiesti sa decojesti un kiwi inainte de a-l consuma, pierzi o buna parte din vitamina C.

3. Poate fi lasat la copt in casa
Daca ai cumparat o casoleta de kiwi si ai constatat ca fructele nu sunt mai deloc coapte, atunci nu te ingrijora. El se poate coace si in casa, fara sa se strice. Nu trebuie decat sa-l tii la temperatura camerei, departe de razele solare. Poti grabi procesul daca-l pui intr-o punga de hartie alaturi de o banana, un mar sau o para.



4. Tine-l departe de alte fructe
Odata ce s-a copt, e important sa tii kiwi departe de celelalte fructe, indiferent daca e in frigider sau intr-un bol. El este foarte sensibil la etilen, un gaz degajat de celelalte fructe. Acesta il poate face sa se coaca prea mult.

5. Pentru organism
Kiwi contine o cantitate considerabila de oxalati, o substanta care se gaseste in multe plante dar si in animale. Cand cantitatea de oxalati din fluidele corpului este prea concentrata, se poate cristaliza si cauza probleme de sanatate. Persoanele cu problemele la rinichi sau vezica nu trebuie sa faca abuz de kiwi, ci sa manance cat mai rar.
De asemenea, kiwi contine enzime asociate cu sindromul latex-fructe, o forma de sindrom alergic oral. Daca ai alergie la latex, s-ar putea sa ai si la kiwi. Coacerea fructului cu gaz etilen duce la cresterea cantitatii acestor substante, deci, cel mai probabil, kiwi-ul organic nu va produce aceleasi efecte.

Autor:  Andreea Utza