Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru aluaturi reusite


Sfaturi pentru aluaturi reusite Indiferent ca pregatesti un aluat pentru paine, prajituri sau doar pentru niste biscuitei, e important sa cunosti cateva secrete, valabile pentru toate acestea. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa obtii aluaturi perfecte, de fiecare data.

1. Masuratori exacte
Foarte multa lume se bazeaza doar pe cesti si lingurite, atunci cand trebuie sa masoare ingredientele pentru un aluat. Totusi, e mult mai recomandat si sigur sa folosesti instrumente speciale, pentru cantarit. Respecta aceasta prima regula a aluaturilor, deoarece este una dintre cele mai importante, pentru a obtine rezultatul dorit.

2. Temperaturile
Ai grija atat la temperatura aluatului, cat si la temperatura cuptorului. Nu uita sa preincalzesti cuptorul. Respecta temperatura stabilita in reteta, pe cat posibil. Nu folosi caldura prea mare, ca sa grabesti procesul, caci risti sa obtii o prajitura arsa sau facuta doar pe exterior.

3. Tine toate ingredientele la indemana
Dupa ce te-ai hotarat ce prajitura vrei sa faci si ai cumparat deja toate ingredientele, pune-le la indemana, inainte sa incepi sa le amesteci. Astfel, iti vei da seama daca lipseste ceva. In plus, nu vei mai uita sa adaugi diverse ingrediente, din graba.



4. Framantarea aluatului
Ca o regula generala, cu cat framanti mai mult aluatul, cu cat el devine mai compact, iar cu cat il framanti mai putin, el va avea o textura mai putin exacta. Pentru aluaturile pufoase, nu amesteca prea mult aluatul si ai grija sa nu distrugi bulele de aer.

5. Alte ingrediente
Tine minte ca adaugarea altor ingrediente in aluat va avea efecte asupra coacerii si formei finale a acestuia. Indiferent daca adaugi grasimi sau zahar, respecta retata si adauga-le la momentul potrivit. De obicei, ingredientele in cantitati mici se pun la inceput, iar cele mai mari se adauga spre final.

Autor:  Andreea Utza