Site coolinaria.ro

Laptele de soia


Laptele de soia Majoritatea oamenilor sunt de parere ca soia este un substitut sanatos pentru laptele normal. Laptele de soia nu este atat de bun pentru oameni pe cat se crede. Este un produs nenatural, care este foarte greu de digerat. Daca am fi mancat soia neprocesata, atunci am fi avut greturi, crampe si alte probleme de sanatate mai serioase.

Bolile cronice
Unele companii afirma ca laptele de soia a redus riscul de boli cronice la unii oameni. Acest fapt este doar pe jumatate adevarat. Boabele de soia sunt in general bune de mancat, dar contin cateva toxine ce tin la departare pradatorii. Acestea includ antinutrienti, care previn corpul din a absorbi nutrienti esentiali precum calciul, magneziul, fierul si zincul, si enzime inhibitoare care iti vor ingreuna absorbtia de proteine.
Asadar, tarile ce consuma produse din soia in masa folosesc moduri de preparare vechi de sute de ani care neutralizeaza aceste otravuri. Fermentatia distruge de obicei toxinele.
Dar vom vedea ca procesele industriale nu propun deloc aceeasi metoda de tratament.

Procesele industriale
In mod normal, popoarele ce consuma soia le prepara dupa aceasta metoda descrisa mai sus. In schimb, procesele industriale presupun spalarea boabelor in alcaline sau fierberea lor in solventi pe baza de petrol; deodorizarea lor cu aditivi; faramitarea lor in forma de fulgi, apoi amestecarea lor cu apa pentru a face acest “lapte”. Aceste lucruri nu fac decat sa adauge si mai multe chimicale fara sa elimine toxinele naturale.



Isoflavoni
Se spunea la un moment dat ca acest lapte de soia contine o componenta numita isoflavona, care ar reduce riscul anumitor boli.
De fapt, unele studii recente arata ca aceasta componenta nu este deloc buna pentru organism. Isoflavonele nu sunt o substanta anume, ci o categorie de substante, ce contin fitogeni, care sunt niste compusi ce imita hormonii feminini. Mananca de ajuns din acestea si iti vei deregla hormonii.
Cei tineri sunt cei mai vulnerabili, unul dintre studiile recente aratand ca acest fitogeni cauzeaza pubertate precoce. Acest studiu s-a axat in special pe viata unei fetite de patru ani si jumatate careia i-au crescut sani din cauza consumului excesiv de soia.

Autor:  Andreea Utza