Site coolinaria.ro

Despre rucola


Despre rucola Rucola este o planta ce seamana cu salata si este cultivata in multe parti ale globului, desi isi are originele in zona Mediteraneana. A fost foarte populara pe vremea romanilor si era considerata un afrodisiac, dar apoi a ramas uitata pentru multa vreme. Acum incepe sa creasca in popularitate si este folosita foarte des in amestec cu salata.

1. Este rucola rea?
O parte rea a rucolei este faptul ca acumuleaza mult nitra. Nivelurile de nitrati variaza de la 20 mg/kg in varza de Bruxelles pana la 4,667 mg/kg in rucola. Alte verdeturi au mult mai putin de atat, de exemplu spanacul are 1,066 mg/kg.

2. Ce sunt nitratii?
Se spune ca reactiile produse de nitrat in corpul omenesc pot produce cancerul la adulti. Cand consumam aceasta substanta, ea este absorbita foarte repede de catre corp, iar cand intra in mediul din stomac, se transforma in acid azotos si reactioneaza cu alti compusi, precum aminele din peste, carne sau branza si formeaza nitrozamine. Acesti compusi sunt cunoscutii cancerigeni. O salata cu parmezan si rucola este o sursa daunatoare de astfel de cancerigeni.



3. De ce este rucola buna?
Desigur, lucrurile nu puteau fi in totalitate rele cu privire la o rucola. Studiile recente arata ca azotul are si o activitate antimicrobiala si participa la lupta impotriva infectiilor. Desi majoritatea legumelor verzi au un nivel mai mare de nitrat, ele sunt recomandate pentru o dieta sanatoasa.

Totusi, beneficiile nu se opresc aici. Legumele au si alte substante foarte bune pentru corp precum vitamina A, C, calciu, fier, foliti, potasiu, magneziu, fibre si proteine. In plus, nu contin grasimi saturate si au putin sodiu, ceea ce inseamna ca sunt foarte bune pentru sanatatea ta.

4. Deci ce facem?
Exista o doza acceptabila de nitrati care se situeaza la 3.7 mg/kg din greutatea individului pe zi, ceea ce inseamna 222 mg de nitrat pe zi pentru un adult de 60 de kilograme. Asta inseamna ca, daca vei ramane sunt aceasta limita pe parcursul vietii tale vei fi cu totul in regula. Poti manca foarte usor pana la 50 de grame de rucola pe zi, atata timp cat nu consumi alte mancaruri sau apa cu multi nitrati.

Autor:  Andreea Utza