Site coolinaria.ro

5 sfaturi pentru gemul de capsuni


5 sfaturi pentru gemul de capsuni Cu atat de multe capsuni in piata, e timpul sa te apuci de gem, pentru ca ai de unde alege. E bine sa faci mai mult, ca sa te poti bucura de el la iarna. Iata cateva sfaturi care sa te indrume pentru a obtine un gem de capsuni delicios.

1. Fructele
Chiar daca urmeaza sa le gatesti, e important sa alegi capsuni coapte si frumoase, deoarece calitatea lor se va vedea, evident, in produsul final. Spala-le cat mai bine si lasa-le sa se usuce, inainte sa te apuci de gem.

2. Pectina
Trebuie sa stii cum functioneaza pectina. Ea este fibra care mentine peretele celular al fructelor si legumelor. Exista fructe cu mai multa pectina, precum afinele, merele si merisoarele. Ele nu au nevoie de niciun adaos si pot fi chiar folosite in combinatie cu alte fructe, mai sarace in pectina. Capsunile fac parte din aceste fructe sarace, de aceea, e bine sa folosesti pectina din comert, deoarece iti va ajuta gemul sa se lege mai bine.

3. Testul congelatorului
Inainte sa te apuci de gem, pune 2-3 farfurii micute in congelator. Cand te apropii de finalul gemului, scoate una dintre ele si pune o picatura de gem in mijlocul acesteia. Pune-o la loc, in congelator, pentru trei minute si ia gemul de pe foc. Dupa ce s-au scurs minutele, scoate-o si atinge usor picatura de gem. Daca a format o pielita subtire deasupra, inseamna ca e gata. Daca e inca lichida si-ti intra degetul prin ea, gemul mai trebuie sa fiarba.



4. Alternative la zahar
Retetele originale de gem cer o cantitate destul de mare de zahar, pentru a avea consistenta si textura perfecta. Daca ti se pare prea mult zahar, nu te panica, deoarece exista o multime de variante ajutatoare pe piata. Cauta pectina fara zahar adaugat, caci ea te va ajuta sa legi compozitia, dupa cum am spus si mai sus. In plus, poti gasi multe optiuni care-ti permit sa prepari gemul cu doar jumatate sau chiar o treime din zaharul mentionat initial in reteta.

5. Lasa-l la odihnit
Nu te grabi sa-ti pronunti verdictul asupra gemului abia preparat. Dupa ce l-ai pus in borcane, lasa-l sa se odihneasca. Poate tine chiar si o saptamana, pana cand el sa capete forma si gustul final.

Autor:  Andreea Utza