Site coolinaria.ro

Indicele glicemic si dieta Montignac


Indicele glicemic si dieta Montignac Dupa primele doua carti de familiarizare asupra dietei renumitului nutritionist francez, “Mananc, slabesc si ma mentin” si “100 de retete si meniuri”, Felicia revine pe 30 iulie cu "indicile glicemic”, un ghid explicativ bazat pe prezentarea detaliata, medicala si fundamentata stiintific a dietei Montignac. Cartea va ajuta sa intelegeti fara sa fiti specialisti, lumea dietelor si a nutritiei, continand atat explicatiile specialistilor privind glicemia, insulina, efectele metabolice induse, hiperinsulismul – cauza luarii in greutate, structura amidonului cat si sfaturi, indicatii si avertismente privind obiceiuri alimentare corecte si incorecte, consumul alimentelor periculoase, efectul aciditatii impreuna cu un tabel al indicilor glicemici indispensabil oricarei persoane.

De 50 de ani, solutia la indemana pentru a pune capat cresterii excesive in greutate este fondata pe o ipoteza conform careia „o persoana este grasa pentru ca mananca prea mult si face prea putine exercitii“. De aici si recomandarea: „Trebuie sa aveti un regim alimentar sarac in calorii (in special, in grasimi) si, in plus, sa faceti multe exercitii fizice.“ Cei mai cunoscuti nutritionisti propun intotdeauna celor supraponderali programe de infometare (cu 1.200 de calorii pe zi), grasimile fiind, bineinteles, excluse. Rezultatele insa sunt neasteptate si surprinzatoare si sunt calificate drept un paradox nutritional: in tarile occidentale consumul caloric mediu a scazut cu aproximativ 35% insa in aceeasi perioada, obezitatea a crescut in Statele Unite cu peste 400% si in Europa cu mai mult de 300%.

Conceptul de indice glicemic, folosit in mod revolutionar de Michel Montignac redefineste principiile dietei alimentare. Montignac demonstreaza ca alimentele cu IG scazut (legume, fructe proaspete) isi elibereaza treptat energia in organism, creand o senzatie prelungita de satietate. In schimb, cele cu IG mare (painea alba, cartofii prajiti) produc energie de scurta durata, organismul simtind repede nevoia unei noi gustari. Dupa o prima parte, de teorie a nutritiei, axata pe conceptul de IG, cartea va ofera liste cu alimente, in functie de indicele lor glicemic. Controlul glicemiei nu inseamna doar scaderea in greutate, ci si diminuarea riscului de aparitie a unor boli precum diabetul sau afectiunile cardiovasculare.

Autor:  Iosub Alin