Site coolinaria.ro

Lucruri interesante despre tortilla


Lucruri interesante despre tortilla Tortilla este un aliment popular, pe care il gasim in toate supermarketurile. Dar ce stim despre aceasta, in afara de faptul ca poate fi folosita pentru multe combinatii de legume si fructe? Iata cateva lucruri interesante despre tortilla:

1. De unde provine
Numele de tortilla vine de la cuvantul spaniol „torta” care inseamna prajitura rotunda. Conform legendelor mayase, tortilla a fost inventat de un taran care dorea sa le dea de mancare copiilor sai flamanzi. Atunci cand spaniolii au adus graul, au aparut tortilla pe care le stim acum, facute din faina de grau.

2. La ce se foloseste
Tortilla este folosita, cel mai des, pentru a face burrito, dar si pentru alte preparate. Aceasta variaza in dimensiuni, poate avea intre 6 si 30 de cm, in functie de regiunea unde este pregatita dar si scopul pentru care este facuta. Ea este folosita si in supe, dar si pentru diverse wrap-uri, tacos, pizza sau chiar chipsuri.

3. Si-a castigat rapid popularitatea
Chiar daca tortilla este un preparat specific mexican, aceasta s-a extins rapis si a cunoscut o popularitate foarte mare. Acest fapt s-a datorat costurilor scazute de preparare, dar si usurintei cu care aceste alimente puteau fi transportate. In plus, tortilla se pastra proaspata pentru mai mult timp. In Statele Unite, vanzarea lor a depasit vanzarile altor alimente, precum bagels sau briose. Tortilla este al doilea cel mai vandut produs ambalat pe baza de paine, dupa franzela feliata.



4. Se mananca si in spatiu
Tortilla a fost folosita inca din anul 1985, ca mancare pentru astronautii care zburau in spatiu. Acest lucru s-a intamplat datorita formei ei convenabile si usurintei cu care putea fi mancata. Spre deosebire de painea obisnuita, din tortilla nu puteau cadea firimituri care sa poata murdari instrumentele sensibile de la bordul navei.

5. Arta cu tortilla
Tortilla art inseamna folosita tortillei ca un substrat pentru pictura. Acestea sunt coapte si acoperite cu vopsea, acrilica, inainte sa inceapa pictura propriu-zisa. Arta cu tortilla este o parte importanta a culturii artistilor latino. Totusi, aceasta forma de pictura nu este faimoasa in toate regiunile din Mexic.

Autor:  Andreea Utza