Site coolinaria.ro

5 greseli atunci cand gatim fasole uscata


5 greseli atunci cand gatim fasole uscata Fasolea uscata este ieftina, usor de preparat si foarte sanatoasa. Chiar daca e putin mai complicat de pregatit decat cea la conserva, are un gust mult mai bun si o textura mai placuta. Ca sa gatesti mereu fasolea ca la carte, iata cele mai comune 5 greseli pe care sa le eviti.

1. Tii fasolea prea mult
Chiar daca tu nu vezi un termen de expirare, caci o cumperi vrac, asta nu inseamna ca el nu exista. Nu folosi o punga de fasole care zace in camara ta de ani de zile. Majoritatea incep sa-si piarda nutrientii cam in doi ani, asa ca fa-ti curat in bucatarie si arunca toata fasolea veche.

2. N-o inmoi
Indiferent ce tip de fasole uscata pregatesti, este esential sa o lasi la inmuiat. Asta inseamna ca trebuie sa stea cel putin 8 ore, inainte sa o gatesti. De asemenea, trebuie sa pui foarte multa apa, incat sa o acoperi. Fasolea va absorbi foarte multa apa in timp ce sta, asa ca e bine sa aiba destula. Nu uita sa folosesti un vas cat mai mare, ca boabele umflate sa aiba loc.

3. Nu dai importanta vasului in care o pregatesti
Fasolea are nevoie de un vas cat mai mare, pentru a se gati bine. Trebuie sa aiba loc sa fiarba si sa se miste. Daca vei folosi vase de proasta calitate, subtiri sau prea mici, fasolea se va gati inegal si risti sa obtii doar cateva boabe gatite bine, restul vor fi ori crude, ori gatite prea mult. Ca sa iti dai seama cand sunt gata, nu trebuie decat sa le gusti. Boabele trebuie sa fie cremoase in interior si sa nu se sparga la exterior.



4. Nu asezonezi la timp
Daca nu asezonezi si nu adaugi condimente in fasole, ea nu prea va avea gust. Ele absorb foarte bine aromele, deci poti fi creativ. Adauga ingrediente precum morcovi sau ceapa. Ai grija cu sarea, mai ales daca o pui in timpul fierberii. Nu pune prea multa, caci, dupa ce lichidul in exces se va evapora, vei ramane cu o fasole mult prea sarata.

5. Te limitezi la un singur fel de fasole
Daca esti deja maestru in a gati un fel de fasole, asta nu inseamna ca nu poti sa mai schimbi, din cand in cand. Nu-ti fie teama sa incerci si alte tipuri de fasole. La supermarket sau in piata vei gasi diverse feluri: alba, neagra, rosie, etc. Incearca-le pe toate.

Autor:  Andreea Utza