Site coolinaria.ro

5 lucruri inedite despre pepenele rosu


5 lucruri inedite despre pepenele rosu Pepenii au aparut deja prin piete si supermarketuri, asa ca a venit vremea sa-i reintroducem in dietele noastre. Totusi, in ciuda faptului ca sunt destul de populari, exista cateva lucruri interesante despre ei pe care, poate, nu le stiai. Iata care sunt acestea.

1. Contin mai mult licopen decat rosiile
Licopenul este un carotenoid antioxidant care le da fructelor sau legumelor culoarea rosie sau roz. Este asociat cu rosiile, insa pepenele contine mult mai mult. Daca ar fi sa comparam cu o rosie mare, o cana de pepene feliat contine de 1.5 ori mai mult licopen.

2. Poate ajuta cu durerile musculare
Daca ai un blender sau un aparat de stors fructe, atunci incearca un suc de pepene cand te intorci de la sala sau alergat. El contine un amino acid care te protejeaza impotriva durerilor musculare. Totusi, nu face abuz, deoarece acest suc contine o cantitate destul de mare de fructoza.



3. Pepenele este si fruct si leguma
Stiai ca pepenele este inrudit cu castravetii si dovlecii? Asta se datoreaza faptului ca el este jumatate leguma, jumatate fruct. Este dulce si produce seminte. Un alt indiciu este faptul ca pana si coaja lui este comestibila!

4. Coaja si samburii sunt comestibili
Majoritatea oamenilor arunca coaja de pepene, insa incearca sa o pui intr-un blender, alaturi de lime, pentru o gustare sanatoasa si racoritoare. Coaja contine clorofila, foarte buna pentru sanatate si mai ales pentru sange. De asemenea, este mai bogata in amino acizi decat pulpa. Samburii de pepene sunt, si ei, comestibili. Ei contin fier, zinc, proteine si fibre.

5. Este 91% apa
Poate nu e surprinzator, dar este interesant. Daca vei manca pepene intr-o zi torida te vei mentine hidratat. Asta nu inseamna, totusi, ca trebuie sa renunti la apa si sa faci abuz de pepene.

Autor:  Andreea Utza