Site coolinaria.ro

Cum sa alegi carbohidratii intr-o dieta


Cum sa alegi carbohidratii intr-o dieta Ai nevoie de carbohidrati in alimentatie, chiar daca urmezi o dieta de slabit. Cel mai important este sa-i cunosti pe cei buni pentru organismul tau. Unele alegeri pot fi sanatoase, pe cand altele pot dauna regimului tau. Iata cum sa alegi carbohidratii potriviti.

1. Un aport echilibrat
Aportul excesiv de carbohidratii este una dintre principalele cauze ale problemelor cu kilogramele in plus, asociat deseori cu obezitatea. De asemenea, tot din cauza acestui abuz pot aparea si probleme cu inima. Carbohidratii sunt principala noastra sursa de energie si ii putem imparti in „rai” si „buni”.

Carbohidratii buni sunt cei proveniti din fructe, legume si cereale integrale. Acestia sunt echilibrati, neprocesati, se digera mai greu si mentin sub control nivelul zaharului din sange. De asemenea, ei sunt bogati in nutrienti precum proteine, fibre si vitamine.

2. Incepe cu un mic dejun echilibrat
In orice dieta de slabit, cheia este echilibrul. Iar daca iti vei incepe ziua cu o portie de carbohidrati proveniti dintr-o gogoasa, atunci nu esti tocmai pe drumul cel bun. In loc sa cumperi un smoothie de la magazin, mai bine prepara-ti unul acasa. Foloseste iaurt grecesc si fructe proaspete. De asemenea, nici lipiile mari, pline de ingrediente grele nu te vor ajuta sa slabesti. In schimb, poti manca o lipie integrala, cu avocado si doua oua ochiuri.



3. Gustari
Gustarile dintre mese pot contribui masiv la cresterea in greutate, atunci cand nu ne gandim bine la ceea ce consumam. Covrigeii sau checurile sunt cabohidrati rafinati. Inlocuieste-i cu nuci sau alune neprajite.
In locul unui iaurt cu aroma de fructe sau, si mai rau, cu piure de fructe pe fundul paharului, prepara-ti singur un desert: un iaurt grecesc simplu, cu topping de fructe proaspete si cateva nuci.

4. Cina
Ultima masa a zilei este foarte importanta. Inlocuieste carbohidratii rafinati din paste cu cereale integrale. Alege o salata cu quinoa sau bulgur. De asemenea, supele sunt alegeri foarte bune. Supa de fasole contine foarte multe fibre si este mult mai potrivita decat una cu taitei. Inlocuieste crutoanele cu o salata.

5. Alte inlocuiri
Daca poti inlocui crutoanele din supa cu o salata, atunci pe cele din salate le poti inlocui cu nuci. Pe cat posibil, incearca sa alegi alimente din faina integrala. Ai grija si la bauturi, deoarece si acestea contin carbohidrati. Mai bine un pahar de vin rosu, decat un cocktail nesanatos.

Autor:  Andreea Utza