Site coolinaria.ro

Cum folosim faina de soia


Cum folosim faina de soia Faina de soia este deseori folosita ca inlocuitor al fainii obisnuite. Fie ca o folosesti pentru dulciuri, supe, sosuri sau alte preparate, trebuie sa cunosti cateva caracteristici ale acesteia. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa folosesti faina de soia.

1. Preparatele cu praf de copt sau bicarbonat
Poti inlocui faina obisnuita cu cea de soia in preparatele ce contin bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Acestea vor ajuta aluatul sa creasca in absenta drojdiei. Poti inlocui cam un sfert din faina obisnuita cu faina de soia, atunci cand faci o paine fara drojdie, de exemplu.

2. Pentru briose si paine
Poti inlocui faina de grau cu faina de soia in retetele de paine sau briose, sau alte aluaturi care cresc in cuptor. De exemplu, poti folosi doua linguri de faina de soia per ceasca de faina obisnuita, tinand cont de reteta pe care incerci sa o modifici.

3. Temperatura cuptorului
E foarte important sa tii cont de temperatura cuptorului, atunci cand folosesti faina de soia. Trebuie sa o reduci cu vreo 25 de grade. Faina de soia se rumeneste mult mai repede decat cea obisnuita, de aceea, mancarurile tale se pot arde mult mai usor. Fii cu ochii pe preparat si modifica si timpul de gatire. E posibil sa trebuiasca sa scoti mancarea mai repede decat spune reteta, poate chiar cu 10 minute inaintea timpului mentionat.



4. Nu adauga dupa ochi
Calculeaza-ti bine cantitatile, nu le pune „ochiometric”, mai ales daca este printre primele dati cand gatesti cu alta faina decat cea de grau. Chiar daca aluatul ti se pare prea moale, rezista tentatiei de a mai adauga faina de soia. Chiar daca nu vei nimeri din prima cantitatile bune, dupa cateva incercari te vei descurca mult mai bine.

5. Unde o depozitezi
Atunci cand gatesti cu faina de soia, e bine sa cumperi cantitatea de care ai nevoie, sa nu-ti ramana multa in plus. Daca, totusi, iti ramane, inchide-o bine si tine-o in frigider. Deoarece aceasta contine uleiuri naturale, s-ar putea sa rancezeasca destul de repede.

Autor:  Andreea Utza