Site coolinaria.ro

La ce sa te astepti cand iti cultivi primele legume


La ce sa te astepti cand iti cultivi primele legume Ai visat intotdeauna sa ai gradina ta de legume sau pur si simplu te-ai hotarat ca ar fi mult mai sanatos sa consumi alimente plantate de tine? In orice caz, gradinaritul nu este simplu, de aceea nu trebuie sa te astepti la rezultate spectaculoase din prima. Iata cateva sfaturi pentru ca primele recolte sa nu te descurajeze.

1. Porneste de la lucruri simple
Nu depune prea mult efort la inceputul acestui hobby, mai ales daca nu stii ca rezultatele vor fi pe masura. Cel mai bine e sa incepi sa plantezi lucruri simple. Porneste cu ierburi, salate, dovlecei, rosii sau chiar ardei.

2. Vara si primarava sunt cele mai bune anotimpuri
Pentru un gradinar incepator, primavara si vara sunt cele mai bune anotimpuri pentru a-si incepe mica recolta. In primul rand ziua este mult mai lunga, si ai timp sa ingrijesti gradina. In al doilea rand, te vei simti mult mai motivat sa iesi afara pe o vreme frumoasa.



3. Nu te astepta sa arate ca la supermarket
Legumele bio nu arata aproape niciodata ca acelea din supermarket. De aceea, nu te descuraja daca vezi ca rosiile tale nu arata perfect, ele sunt foarte bune, chiar mai sanatoase decat orice ai putea cumpara. Deci, chiar daca legumele tale nu vor fi aratoase, consuma-le cu incredere, mai ales ca stii deja ce ai folosit pentru cresterea lor.

4. Consumul de apa va creste
Desigur, la inceput nu vei observa acest lucru, pentru ca nu ai nevoie de prea multa apa ca sa uzi cateva seminte si plante micute. Insa, cand vor creste, vor avea nevoie de din ce in ce mai multa apa. Astfel, consumul tau de apa va creste, odata cu cheltuielile. Asteapta-te la acest lucru si ai grija sa nu faci risipa.

5. Nu uita sa pregatesti solul
Plantele au nevoie si de apa, dar si de mancare, adica de un sol sanatos si potrivit pentru ele. Nu planta la intamplare, ci verifica dinainte ce nutrienti necesita fiecare leguma. Cei mai populari sunt nitrogenul, fosforul si potasiul. Ele ii pot obtine din sol sau prin plantele vecine.

Autor:  Andreea Utza