Site coolinaria.ro

Mananca in siguranta pe timpul verii


Mananca in siguranta pe timpul verii Vara este un anotimp minunat, in care gasim foarte multe tipuri de fructe si legume. Totusi, poate fi o perioada periculoasa, fiind sezonul cu cele mai multe cazuri de intoxicatie alimentara. Bacteriile se multiplica mult mai usor in temperaturile ridicate. Iata cum poti fi in siguranta.

1. Du mancarea acasa
Dupa ce ai fost la piata sau la supermarket, e important sa duci cumparaturile cat mai repede acasa. Nu le lasa in masina si nu te plimba prea mult cu ele dupa tine. Din cauza temperaturilor ridicate se pot strica mult mai usor si pot dauna sanatatii tale.

2. Nu mai lasa alimentele sa ajunga la temperatura camerei
In orice alt anotimp, dupa ce ai scos o mancare de pe foc, o lasi la temperatura camerei sa se raceasca si abia apoi o pui in frigider. Ei bine, vara trebuie sa o racesti mai repede. Pune-o in chiuveta cu apa rece si gheata, pentru a grabi procesul. Apoi bag-o cat mai repede in frigider.



3. Tine carnea cruda la distanta
Intoxicatiile alimentare apar si atunci cand bacteriile din carnea cruda ajung in mancarea gatita. Ca sa eviti acest lucru, pastreaz-o departe de alte alimente, in compartimentul de jos al frigiderului. Nu o pune undeva sus, caci risti sa curga zeama peste alte mancaruri. Foloseste un tocator diferit pentru carne si spala-te bine pe maini dupa ce o manevrezi.

4. Nu umple frigiderul
E foarte important ca aerul din frigider sa aiba loc sa circule. Asta ii va permite sa raceasca bine toate alimentele. Nu inghesui multe mancaruri una langa alta si nu cumpara mancare in exces, daca nu ai nevoie de ea cat mai curand.

5. Arunca ce e stricat
Tine minte sa faci curat cat mai des in frigider. In plus, daca ai uitat ceva in afara frigiderului pentru mai mult de 4 ore, nu-l mai consuma. Aceasta regula se aplica, in special, pentru carne, orez sau paste gatite.

Autor:  Andreea Utza