Site coolinaria.ro

Sfaturi si trucuri pentru a gati ouale


Sfaturi si trucuri pentru a gati ouale Ouale sunt printre cele mai versatile alimente si pot fi integrate in foarte multe retete. Ca sa devii un expert in gatitul oualor, iata cateva sfaturi si trucuri extrem de utile.

1. Prospetimea
Cu cat ouale sunt mai vechi, cu atat albusul se subtiaza, galbenusul se aplatizeaza iar membrana galbenusului devine mai slaba, deci se poate rupe mai usor. Aceste schimbari nu influenteaza cu absolut nimic valoarea nutritionala a oului. Totusi, conteaza pentru aspect. Daca faci oua ochiuri, de exemplu, cu cat sunt mai proaspete, cu atat vor fi mai aratoase.

2. Oua care devin verzui
Ti se intampla uneori sa te trezesti cu oua verzui, fie ca sunt fierte, fie ca sunt oua jumari? In cazul jumarilor, acea nuanta apare din cauza tigaii in care le prepari. Evita tigaile din fonta. In ceea ce priveste ouale fierte, daca au o culoare ciudata inseamna ca s-a petrecut o reactie chimica intre albus si galbenus. Totusi, este inofensiva. Apare atunci cand ouale au fost gatite la o temperatura prea mare sau cand le-ai lasat prea mult.



3. Vasul in care batem ouale
Pentru niste oua batute excelente, incepe prin a folosi un vas adecvat. Atunci cand sunt batute, ouale isi maresc volumul si pot fi chiar de 4 ori mai mari decat dimensiunea initiala. Vasul tau trebuie sa fie destul de larg incat sa incapa toata compozitia finala, dar nu prea mare, caci amestecul va fi prea dispersat. Ai grija ca vasele sa fie foarte curate, caci orice urma de grasime poate preveni baterea corecta a albusurilor. Evita vasele din plastic.

4. Temperatura
Ouale se separa cel mai bine cand sunt abia scoase din frigider. Totusi, albusurile se bat mai bine cand sunt la temperatura camerei. Separa intai ouale scoase de la rece, apoi lasa albusurile deoparte, ca sa se incalzeasca putin. In acest timp poti prepara tava de copt si celelalte ingrediente.

5. Ouale si cuptorul cu microunde
Ai auzit ca poti prepara ouale in cuptorul cu microunde, dar nu stii cum? Ei bine, intotdeauna trebuie sa le spargi, inainte de a le baga la cuptor. Nu le pune niciodata intregi, deoarece risti ca ele sa explodeze. Din acelasi motiv, e bine sa intepi usor galbenusul cu o scobitoare, inainte sa-l pui la microunde.

Autor:  Andreea Utza