Site coolinaria.ro

Mic dejun frantuzesc


Mic dejun frantuzesc Francezii prefera un mic dejun simplu si, de cele mai multe ori, dulce. Nici nu se pune problema oualor ochiuri sau a altor preparate obisnuite pentru noi. Iata cateva variante de mic dejun populare pentru francezi:

1. Paine prajita cu gem
Francezii prefera sa-si inceapa ziua cu carbohidrati si zahar, iar painea prajita este printre alegerile preferate. Painea prajita cu gem se numeste tartine, iar cea cu unt grille. Cand vine vorba de gem, in Franta gasesti o mare varietate. Desigur, te poti bucura de clasica dulceata de caise sau capsuni, insa poti incerca si una mai interesanta, cum ar fi dulceata de rosii verzi.

2. Un produs de patiserie
In timp ce turistii pot alege tot felul de tarte sau preparate mai complexe, francezii prefera un produs simplu la micul dejun. Cel mai des vor alege un croissant simplu sau un pain au chocolat. De obicei, ei nu adauga unt, gem, crema de ciocolata sau alte umpluturi. In locul gogosilor sau bagel-urilor, francezii vor prefera un mini-croissant, servit alaturi de cafea sau ciocolata calda. Cel mai probabil, il vor si inmuia in aceasta, din cand in cand.



3. Cereale
In Franta, e mai putin probabil sa vezi pe masa cereale colorate sau cu arome ciudate. Insa, cu siguranta vei vedea boluri cu cereal simple, fulgi de ovaz sau porumb. Muesli sunt o alegere foarte populara, in locul granolei. Unii le servest cu iaurt sau chiar cu un fel de branza de vaci, foarte usoara.

4. Biscuiti
Daca nu au timp sa ia un mic dejun ca la carte, francezii vor alege niste biscuit speciali pentru micul dejun. Astfel de varietati se gasesc si la noi. Contin, de obicei, cereale, bucatele de ciocolata sau fructe confiate. Spre deosebire de biscutii obisnuiti si plini cu crema de ciocolata, acestia sunt mai satiosi si mai sanatosi.

5. Cafea, ciocolata calda sau ceai
Am spus deja ca un croissant va fi insotit, in general, de o bautura calda. Espresso este foarte popular in Franta, mai ales deoarece majoritatea locurilor de munca au aparate care il prepara rapid. Poti gasi café au lait, insa francezii nu au acest reflex, de a pune lapte in cafea. Daca vei comanda o cafea, fara sa precizezi ce vrei, e posibil sa primesti un espresso cu un cub de zahar langa. Cei care prefera o bautura mai slaba, aleg ciocolata calda sau ceaiul.

Autor:  Andreea Utza