Site coolinaria.ro

Despre laptele de ovaz


Despre laptele de ovaz Exista multe variante de lapte pe piata, insa cum poti sti pe care sa-l alegi? Indiferent daca esti intolerant la lactoza, vegan sau pur si simplu nu mai vrei sa consumi lapte obisnuit, ai foarte multe optiuni. Iata cateva lucruri despre laptele de ovaz, una dintre cele mai sanatoase si convenabile variante.

1. Ce este laptele de ovaz?
Dupa cum ii spune si numele, laptele de ovaz este facut din cerealele de ovaz. Este o alternativa gustoasa si sanatoasa la cel de vaca. Laptele de ovaz are un gust slab, usor dulce, care inlocuieste cu usurinta laptele degresat. El poate fi folosit in acelasi fel precum laptele de orez sau soia. Este sarac in grasimi si nu contine lactoza.

2. Este bogat in vitamine si minerale
Cel mai mare beneficiu al laptelui de ovaz este continutul sau bogat in vitamine si minerale. El contine in jur de zece minerale si 15 vitamine. O singura ceasca de lapte de ovaz contine 36% din doza zilnica recomanda de calciu. De asemenea, este bogat si in vitamina A, avand de doua ori mai multa decat laptele de vaca. Daca ai probleme cu anemia sau cauti o sursa de fier, laptele de ovaz este o alegere buna.



3. Fara lactoza, dar cu mult calciu
In mod surprinzator, laptele de ovaz este mult mai bogat in calciu decat laptele de vaca. O ceasca de lapte de ovaz poate contine pana la 36% din doza zilnica recomandata, pe cand o ceasca de lapte de vaca contine doar 28%. Acest lucru iti permite sa ai un aport sanatos de calciu, chiar daca esti intolerant la lactoza.

4. Sarac in grasimi
Pe langa faptul ca este plin de vitamine si minerale, laptele de ovaz mai are o surpriza. Este sarac in grasimi, ceea ce inseamna ca poate fi consumat si in timpul unei diete de slabit. O ceasca contine doar 2,5 grame de grasime, fara sa aiba grasimi saturate. Ca sa iti dai seama de diferenta, o ceasca de lapte de vaca are 8 grame de grasime si 5 grame de grasime saturata.

5. Fara colesterol
Laptele de ovaz este facut numai din cereale, de aceea este ideal pentru vegetarieni si vegani. Un alt beneficiu este continutul sau: nu are colesterol, in comparatie cu laptele de vaca, ce poate ajunge pana la 24mg de colesterol per portie.

Autor:  Andreea Utza