Site coolinaria.ro

Bine si rau despre Ketchup


Bine si rau despre Ketchup Ketchup-ul este orginar din Asia avand forma initiala de sos de peste si asta cu mult inainte ca rosiile sa fie apreciate pentru valoarea lor nutritiva. Marinarii ce faceau comert intre Asia, Europa si America au adus acest sos, caruia in timp i-au fost adaugate tot felul de ingrediente printre care si cel ce va avea rolul principal: sosul de rosii, urmat apoi de: otet, sirop de porumb, zahar, ceapa, sare, praf de usturoi, dar si alte extracte din diferite ierburi precum cimbrul.

Consumat separat Ketchup-ul este un sos foarte sanatos deoarece contine antioxidanti ce ajuta la dezvoltarea celulelor insa este foarte nesanatos in combinatie cu hamburgerii si cartofii prajiti. Fiind un produs ce a cucerit America, apreciat tocmai pentru gustul pe care il da cartofilor prajiti, este o decizie grea atunci cand esti pus sa alegi intre ispita gustului foarte apetisant, dar care nu face bine organismului nostru si consumul de sos de rosii simplu.

Ketchup-ul se gaseseste sub o varietate de forme fie in tuburi, borcane, plicuri si o sumedenie de gusturi: picant, dulce, clasic, astfel incercand sa acopere cat mai mult din cererea consumatorilor. Desi este foarte cautat si apreciat in multe cantine scolare, unele dintre acestea, ca cele din Maria Britanie, au scos ketchup-ul din cantine datorita cantitatii mari de sare si zahar ce le contine in compozitie si a fost inlocuit cu un sos de rosii pregatit in unitatile scolare cu scopul de a oferi o alimentatie cat mai echilibrata si sanatoasa celor mici.

Stiai ca..
- daca mananci sos de rosii sau bei suc de rosii timp de 30 de zile, colesterolul tau va scadea la 12%.
- rosiile contin un pigment important care ofera culoarea rosie numit licopen, acesta este un antioxidant puternic ce ajuta la prevenirea imbatranirii celulelor si a bolilor cardiovasculare.
- la 100g Ketchp-ul contine aproximativ 100g calorii.

Atentie la ce cantitate de ketchup consumati deoarece contine si dezavantaje mai ales pentru produsele ce se gasesc in comert, de aceea este bine sa cititi cu atentie eticheta. In compozitia acestuia se gaseste glucide care au rolul de absorbtie lenta, ce retine apa si provoaca gelifierea. Amidonul confera aspectul de vascozitate a sosului. Pe langa acestea mai contine si sodiu si benzoat ce poate provoca tulburari in deficitul de atentie.

Autor:  Raluca Rusu