Site coolinaria.ro

Etichetarea produselor


Etichetarea produselor Foarte putini dintre noi oferim atentie detaliilor de pe eticheta, iar uneori din graba de abia cand ajungi acasa si verifici produsele realizezi ca ai in mana o ciocolata care a expirat deja.

Potrivit hotararii guvernamentale cu privire la etichetarea alimentelor acestea nu trebuie sa induca in eroare consumatorii in ce priveste calitatea produsului si a continutului sau. Etichetele trebuie sa fie scrise in limba romana, degeaba sunt scrise in limba ceha daca tu nu intelegi limba. Scrisul sa fie vizibil si lizibil nu cu litere mici si inchircite intr-un colt al etichetei.

Elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina etichetele de pe produsele alimentare sunt:
- Denumirea sub care este vandut produsul;
- Lista cuprinzand ingredientele;
- Cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente (exemplu: cate calorii contine);
- Cantitatea neta pentru alimentele preambalate;
- Data durabilitatii minimale sau in cazul alimentelor care din punct de vedere microbiologic au un grad inalt de perisabilitate - data limita de consum;
- Conditiile de depozitare sau de folosire, atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
- Denumirea comerciala si sediul producatorului, al ambalatorului sau distribuitorului; in cazul produselor din import se scriu numele si sediul importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romānia;
- Locul de origine sau de provenienta al alimentului;
- Instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare a alimentelor;
- O mentiune care sa permita identificarea lotului (cifre de sub codul de bare);
- Mentiuni suplimentare de etichetare pe grupe de produse.

Trebuie sa fim mai atenti atunci cand cumparam si sa acordam o mai mare importanta acelei etichete pe care de cele mai multe ori alegem sa o ignoram. In cazul celor care au alergii la diverse subtante ignorarea acestui element important poate duce la consecinte grave. Ai grija de sanatatea ta.

Autor:  Raluca Rusu