Site coolinaria.ro

Cum gatim dovlecii


Cum gatim dovlecii Toamna este anotimpul placintei cu dovleac, nu incape indoiala. Totusi, dovlecii pot fi folositi in mult mai multe retete. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa ii gatesti.

1. Alege dovleci mici
Dovlecii mai mici sunt mai buni pentru gatit. Au un gust mai dulce si nu sunt prea aposi. Cei mari nu au o textura la fel de buna pentru gatit, sunt mai potriviti pentru halloween. Atunci cand alegi un dovleac, ai grija sa aiba o culoare portocalie, vie si codita sa fie intacta. Trebuie sa para greu pentru dimensiunea lui si sa nu aiba pete verzi sau gauri.

2. Spala-l inainte sa-l gatesti
Ca sa prepari dovleacul pentru gatit, spala-l bine sub jetul de apa. Foloseste o perie curata, ca sa-l freci. Taie-l in jumatate cu un cutit ascutit si scoate semintele. Poti folosi o lingura obisnuita pentru asta, sau chiar una de inghetata. Nu arunca semintele, caci le poti praji mai tarziu.

3. Metode de gatit

La aburi
Daca ai un vas de gatit cu aburi, este momentul sa-l folosesti. Decojeste si taie dovleacul in bucati mici, pe care pune-le apoi in vasul respectiv. Lasa-l sa se gateasca pana cand devine moale.



Fiert
Ca sa prepari un dovleac fiert bun, trebuie mai intai sa-l decojesti si sa-l tai in bucati mici. Pune destula apa in oala, cat sa-l acopere.

La microunde
Foloseste un vas potrivit pentru cuptorul cu microunde si pune in el dovleacul decojit si taiat marunt. Pune putina apa, cam 3-4 cm de la baza castronului. Gateste la putere maxima pentru 10 minute, pana cand se inmoaie. Apoi, foloseste urmatoarea regula: pentru fiecare 500 de grame de dovleac, gateste timp de 7 minute.

Copt
Dovleacul copt este printre cele mai populare alegeri. Pentru a-l coace, trebuie intai sa-l tai in doua si sa-l pui intr-o tava de copt, acoperita. Lasa-l la cuptor pana cand se inmoaie bine, intre 45 de minute si o ora.

Autor:  Andreea Utza