Site coolinaria.ro

De ce ti-e frica in bucatarie?


De ce ti-e frica in bucatarie? Cu totii avem frici, mai mult sau mai putin realiste, atunci cand vine vorba de gatit. Toate ustensilele de bucatarie te pot coplesi, iar unele tehnici de gatit pot parea periculoase. Iata cele mai comune frici in bucatarie si cum sa le depasesti.

1. Frica de cutite
Toata lumea trece prin asta, cand taie si feliaza legume sau fructe. Cu cat gatesti mai mult, cu atat sansele sa te tai sunt mai mari. Totusi, asta nu inseamna ca gandul la cutite trebuie sa-ti induca o stare de panica. Ca sa te descurci fara accidenta sangeroase, foloseste mereu un tocator. Tine bine cutitul in mana cu care tai, iar cu cealalta tine ingredientul, dar fara sa-ti apropii degetele de lama.

2. Razatoarea
Poate ti se pare amuzant, insa unii oameni chiar sunt terifiati de razatoare. Si pe buna dreptate! Este atat de ascutita, incat ajunge o secunda de neatentie pentru a te accidenta. Totusi, asta nu inseamna ca trebuie s-o ascunzi undeva si sa n-o folosesti niciodata. Ai mai multa grija cand razi legume sau cascaval, iar atunci cand ajungi cu degetele aproape de ea, opreste-te si apuca din nou alimentul respectiv. Nu folosi miscari rapide, pentru ca te poti taia fara sa-ti dai seama.



3. Tigaile incinse
Cu totii am facut asta, macar o data: din neatentie sau din graba, am pus mana pe o tava sau tigaie incinsa. Poate te-ai trezit cu basici dureroase, poate ca nu. Aceste accidente pot fi prevenite usor, daca folosesti manusi speciale. Ca sa nu uiti de ele, pregateste-le de dinainte sa te apuci de gatit. Pune-le undeva la vedere, astfel iti va intra in reflex sa le pui inainte sa atingi vreo tava.

4. Prajit
Frica de ulei incins este, poate, cea mai rezonabila dintre toate cele mentionate mai sus. Ajuns la temperaturi atat de inalte, uleiul devine periculos daca nu este folosit cu atentie. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la cartofii prajiti, ci sa ai mai multa grija. Nu umple tigaile cu ulei, pune doar cat iti trebuie. Lasa loc, pentru ca uleiul se va ridica atunci cand vei adauga ingredientele la prajit. Tine minte, uleiul incins nu trebuie sa intre niciodata in contact cu apa!

Autor:  Andreea Utza