Site coolinaria.ro

Cum sa gatesti fara o reteta


Cum sa gatesti fara o reteta Retetele sunt foarte usor de gasit acum, datorita internetului. Totusi, daca urmaresti sa-ti dezvolti abilitatile culinare, trebuie sa te detasezi treptat de retetele batute in cuie. In plus, uneori e mai convenabil sa gatesti din ceea ce ai, decat sa alergi dupa ingrediente. Iata cum poti gati fara sa ai o reteta.

1. Invata
Invata din toate sursele disponibile. Citeste carti de gatit, reviste culinare, site-uri si bloguri. Chiar si emisiunile de la televizor iti pot da cateva idei bune. In plus, nu uita de sfaturile bunicii! Mamele si bunicile sunt cele mai bune surse de sfaturi si trucuri pentru gatit, datorita experientei lor.

2. Stapaneste retetele de baza

E greu sa creezi o reteta de la zero, daca nici macar nu ai idee ce ar trebui sa faci. Stapaneste intai retetele de baza. Apoi le poti schimba si imbunatati.

3. Joaca-te cu aromele
Condimentele sunt indispensabile in bucatarie. Daca stii o reteta de baza, ii poti da un aer nou si prin adaugarea unui singur condiment. Testeaza diferite arome, pe rand. Multe retete excelente sunt facute din greseala, asa ca nu te teme sa experimentezi cat mai mult.



4. Incepe cu amestecuri de legume
Mancarurile pe baza de legume sunt un inceput bun, pentru ca poti experimenta destul de mult, cu sanse mici sa dai gres. Incearca diferite combinatii de legume si condimente. Nu uit de ierburile proaspete, caci si ele sunt foarte utile.

5. Bazeaza-te pe instinct
Daca ai o pasiune pentru bucatarie, sigur ai si un instinct bun pentru retete. Asta inseamna ca-ti poti da seama ce alimente merg impreuna, ce condimente ar putea ajuta rezultatul final sau ce sosuri se potrivesc diverselor mancaruri. Bazeaza-te pe aceste instincte.

6. Invata sa estimezi cantitatile
Treptat, vei invata sa masori din ochi alimentele. Nu aplica aceasta tactica si pentru prajituri, deoarece acolo e cu totul alta tehnica. Insa, pentru tocanite, supe si alte mancaruri, cantitatile nu sunt batute in cuie.

Autor:  Andreea Utza