Site coolinaria.ro

Drepturile tale de consumator


Drepturile tale de consumator Vrem nu vrem, tot timpul ne facem timp pentru a merge la alimentara de la colt sau la supermaketuri incarcandu-ne cu toate produsele necesare alimentatiei ce ne alinta papilele gustative. Dar ce faci atunci cand tai painea si gasesti un gandac in ea sau musti dintr-o ciocolata si vezi mici viermisori ce misuna agitati. Daca aveai pofta de mancare un astfel de incident are grija sa nu-ti mai fie foame o saptamana intreaga.

Preparatele fie ele mezeluri, fructe, patiserie, diverse bauturi, prajituri toate trebuie sa indeplineasca conditii propice care sa fie in avantajul consumatorului si nu in defavoarea acestuia. Pentru ca putini dintre noi stim care ne sunt drepturile de consumator, in randurile de mai jos le vom mentiona pentru a veni in ajutorul tuturor care se intalnesc cu produse alterate ce pot provoca probleme de sanatate.

a) Dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau de a ni se presta un serviciu care ar putea sa ne pericliteze viata, sanatatea sau securitatea, ori sa ne afecteze drepturile si interesele legitime.
b) Dreptul de a fi informati complet, corect si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor, astfel incat decizia pe care o adoptam in legatura cu acestea sa corespunda cat mai bine nevoilor consumatorului.
c) Dreptul de avea acces la piete care sa ne asigure o gama variata de produse si de servicii de calitate.
d) Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor si serviciilor, folosind in acest scop mijloacele prevazute de lege.
e)Dreptul de a ne organiza in asociatii pentru protectia consumatorilor in scopul apararii intereselor proprii.

Cu totii avem dreptul de a fi protejati impotriva achizitionarii unor produse care netratate corespunzator ne pot afecta sanatatea. De aceea este important sa reclamam astfel de situatii atunci cand ne apar in cale fie la OPC sau chiar la managerul magazinului pentru a cere despagubiri sau pentru a primi un alt produs in loc.

Autor:  Raluca Rusu