Site coolinaria.ro

O alimentatie corecta


O alimentatie corecta O alimentatie corecta inseamna un trup sanatos, un trup sanatos inseamna energie ce iti ofera sansa de a face tot ce iti doresti. De obicei incepem sa acordam o atentie mai importanta sanatatii noastre de abia dupa ce ne imbolnavim cand descoperim ca si lucrurile cele mai simple, precum ar fi sa te ridici din pat si sa te duci pana la baie devin dificile mai ales cand ai o durere de cap de iti da senzatia ca in orice moment va exploda. De aceea este mai bine sa avem grija de noi inainte si sa ne mentinem sanatosi decat sa asteptam ziua cand vom umbla zilnic prin spitale pentru a ne insanatosi.

Alimentele contin tot felul de substante care fiecare in parte joaca rolul lui ce determina o functionare corecta a organismului: unele dintrele ele repara tesuturi, muschi, celule, altele intaresc sistemul imunitar, oasele, pielea, parul, unghiile si o parte din acestea se confrunta cu tot felul de toxine pe care le indeparteaza din corpul nostru deoarece aceste toxine lasate in pace ar putea avea efecte grave asupra sanatatii.

De aceea este important sa consumam produse intr-un mod echilibrat si egal deoarece atunci cand consumam mai mult dintr-un produs si mai putin din altul cu siguranta unele functii ale organismului vor fi afectate, a caror consecinte se vor reflecta asupra ta prin: stari de oboseala, ameteli, stari de voma etc.

Componentele necesare organismului pentru a functiona corect:
- Proteinele: acestea ajuta la refacerea tesuturilor din corp, o parte din acestea vor fi transformati in hormoni si anticorpi. Se pot obtine din: carne, oua, lapte, peste, nuci, mazare, cereale etc.
- Carbohidratii: sunt alimentele ce ne ofera sursa zilnica de energie, aici rolul important il joaca amidonul pe care il putem obtine din cereale, paine, peste si zaharul pe care il putem obtine din fructe, dulciuri.
- Grasimile: este important sa consumam grasimi (intr-o cantitate moderata) deoarece stratul de grasime din jurul unor organe precum inima, rinichi, ficatul le protejeaza impotriva frigului, dar si impotriva ranilor.
- Vitamine/minerale: ofera stabilitate organismului, cu ajutorul lor toate componentele de mai sus pot interactiona corect si pot lucra impreuna in interesul corpului uman. De aceea este important sa consumam zilnic fructe sau legume.
- Fibrele: sub denumirea de "eliminatorul" acestea ajuta la indepartarea din organism a unor materiale ce nu fac decat sa incarce intestinele, sa blocheze trecerea substantele nutritive necesare pentru organism. Atunci fibrele intervin prin inlaturarea acestei probleme ce poate duce si la un metabolism foarte scazut (astfel fiind predispusi la ingrasare). Fibrele se obtin atat din fructe, legume, dar si cereale ca orezul, painea integrala.
- Apa: nu trebie sa lipseasca deoarece cu ajutorul ei mentinem un echilibru in circulatia organismului, totodata elimina substante nefolositoare si mentine o buna hidratare a pielii.

Autor:  Raluca Rusu