Site coolinaria.ro

De ce merita sa devii vegetarian?


De ce merita sa devii vegetarian? Mai putin pentru situatiile in care nu iti poti procura anumite vitamine si minerale decat apeland la suplimente alimentare a fi vegetarian este chiar o decizie care ar trebui sa ne vina tuturor intr-un mod cat mai natural posibil. Nu se poate spune ca omul ar fi un pradator sau un carnivor intrucat noi nici macar nu vanam animalele pe care le consumam ci ne-am obisnuit sa le privim ca pe o marfa si nu ca pe ceva viu, cu individualitatea sa si aceleasi drepturi la viata ca si noi.

S-a dovedit statistic ca foarte multi vegetarieni au un nivel scazut al colesterolului ceea ce nu este situatia cu cei care consuma carne la acestia colesterolul fiind destul de ridicat sau chiar dincolo de limitele admise. Cancerul de colon sau alte disfunctii digestive sunt si acestea mai putin prezente la vegetarieni, iar la vegetarienii care consuma mai des produse din soia s-a observat si o reducere semnificativa a riscurilor cancerului de san si de prostata.

Vegetarienii care nu consuma deloc produse de origine animala, precum laptele, ouale sau branzeturile, sunt mai expusi bolii decat cei care accepta sa consume moderat si asemenea produse, dar refuza carnea definitiv. Fierul, zincul, calciul, gama de vitamine B sunt deci mai greu de procurat pe cale naturala pentru un vegetarian habotnic si mai usor pentru unul moderat si echilibrat.

Un lucru suprinzator care s-a descoperit la unii vegetarieni este faptul ca mancarea lor pare a fi mai bogata in sare decat la alte persoane, iar explicatia poate fi data prin anumite ingrediente pe care le folosesc la prepararea alimentelor, care doar acestea contin o doza prea mare de sare. In rest vegetarienii cu experienta isi pot oferi necesarul zilnic de proteine, minerale si vitamine fara mare greutate existand suficiente produse, altele decat carnea, de unde sa isi extraga acest necesar.

In functie de ceea ce consuma la masa vegetarienii pot fi impartiti in vegetarieni stricti sau vegani, fructarieni, lacto-vegetarieni, ovo-vegetarieni si pesco-vegetarieni. Din punct de vedere spiritual cei mai multi dintre acestia vor adopta o asemenea dieta din considerente de ordin moral si umanitarian ei stiind ca astfel pot conserva natura, nu fac rau animalelor si respecta viata. In ce priveste costurile unei diete vegetariene ele sunt mult mai reduse decat in cazul persoanelor obisnuite daca bineinteles nu se opteaza pentru anumite produse mai greu de procurat si deci mai scumpe decat celelalte.

Autor:  Lucia Mihailescu