Site coolinaria.ro

5 secrete pentru mancaruri vegetariene


5 secrete pentru mancaruri vegetariene Mancarurile vegetariene pot fi la fel de gustoase si satioase precum cele pe baza de carne. In plus, sunt si mai sanatoase. Iata cateva secrete care te vor ajuta sa pregatesti preparate vegetariene excelente.

1. Prepara un meniu echilibrat
O masa vegetariana nu inseamna o garnitura. Trebuie sa tii cont de aceleeasi regula ca in cazul unei mese obisnuite: sa combini fibrele cu proteinele. Legumele sunt bogate in fibre, iar proteinele le poti lua fie din lactate si branzeturi, fie din unturi vegetale, spanac, tofu, fasole, quinoa, linte etc.

2. Pregateste legumele inainte de a le adauga in mancaruri
Stii ca atunci cand bagi la cuptor un aliment, apa din acesta se va evapora si vei ramane cu o aroma mult mai intensa. Gandeste-te, de exemplu, la diferenta dintre o rosie proaspata si una dezhidratata. Coace legumele inainte sa le pui in sosuri si mancaruri, si vei obtine niste arome mult mai bogate.



3. Adauga textura
Mancarurile ce contin doar legume sunt usor de mestecat si la fel de usoare pentru stomac, insa, s-ar putea sa nu-ti ofere o satisfactie prea mare cand le consumi. Ca sa adaugi mai multa textura, foloseste felii de tofu, ciuperci la gratar sau nuci. E important sa ai ceva de mestecat.

4. Gustul umami
Umami este cel de-al cincilea gust, ce poate fi tradus ca "delicios". Acest gust se gaseste, de exemplu, in sosul de soia si in branzeturile maturate. Acum, gandeste-te la aroma care le face speciale si iti vei da seama care este gustul umami. Integreaza-l in retetele tale folosind ingrediente precum: tofu, rosii, mazare, porumb sau ceapa.

5. Combina arome si texturi
Cu cat o mancare este mai complexa, cu atat iti va incanta papilele gustative. Incearca sa oferi preparatelor tale texturi sau arome in combinatii neasteptate. De exemplu, combina un orez cremos cu ciuperci si sparanghel crocant. Joaca-te si cu aromele, facand amestecuri surprinzatoare.

Autor:  Andreea Utza