Site coolinaria.ro

Hrana pentru un ten sanatos


Hrana pentru un ten sanatos Pe langa suplimentele vitaminoase pe care le luam uneori ca sa oferim pielii un aspect sanatos e bine sa apelam zi de zi la o dieta adecvata care sa aiba grija nu doar de echilibrul organismului nostru, dar si de ten pentru a fi mai placuti si a ne bucura de viata din plin. Pielea ocupa, de fapt, cea mai mare parte din trupul nostru acoperindu-ne din cap pana in picioare si protejandu-ne de praf si agenti microbieni.

Ceea ce mancam in mod obisnuit se va regasi si la nivelul pielii deopotriva pe fata cat si pe alte zone ale corpului. Multe dintre alimentele pe care le ingeram sunt fractionate si distribuite in sange, iar de aici pot influenta inclusiv aspectul pielii in bine sau in rau. In caz de intoxicatii alimentare si pielea va reactiona puternic atragand atentia ca se intampla ceva rau cu noi si cerandu-ne sa luam masuri de urgenta. Trebuie deci sa invatam nu doar sa ne ingrijim pielea asa cum trebuie, dar si sa ascultam de sfaturile ei transmise pe cale vizuala si senzoriala.

Printre vitaminele necesare unei bune sanatati a pielii noastre pe care le putem obtine din alimente variate se numara vitamina A, vitamina B3 si B6, vitamina C si vitamina D. Fara un aport util de vitamina A, de exemplu, pielea va arata mai uscata, iar in absenta vitaminei C se poate imbolnavi nemaiavand mijloacele necesare pentru a se lupta cu dermatitele sau alte boli de piele. Anumite produse consumate in exces ne pot de asemenea imbolnavi pielea si e cazul alcoolului, al cafelei si a alimentelor care trag apa din tesuturi pentru a putea fi procesate.

Ca surse de hrana benefice sanatatii pielii putem aminti uleiul de peste si carnea de peste, ouale de gaina, untul, laptele, concentratul de grau, cerealele integrale, ficatul, zarzavaturile si legumele proaspete, fructele in special citricele, rosiile si altele. Din pacate in ce priveste vitamina D e mai dificil sa ne-o procuram pe cale alimentara si de aceea se recomanda si expunerea moderata la soare pe langa o dieta eficienta pentru a se aduce si un aport util de vitamina D si a ne mentine pielea intr-o stare de sanatate optima.

Autor:  Lucia Mihailescu