Site coolinaria.ro

Cum se prepara negresa?


Cum se prepara negresa? Unul dintre deserturile copilariei mele este, cu siguranta, si negresa.
Daca vara adoram inghetata de lamaie, toamna si iarna, cand ajungeam de la scoala, mama ma astepta cu negresa.
Pentru aroma, adauga bucatele de nuci, iar dupa ce o scotea din cuptor, o acoperea cu glazura simpla.
In general, nu e o reteta dificila, dar bineinteles ca trebuie putina practica si niste sfaturi ca sa obtii o prajitura gustoasa.

Etapele prepararii unei negrese
1. Alege reteta. Foarte multe iti cer mai putina faina decat pentru alte prajituri. Pe masura ce reduci cantitatea de faina, negresa va fi mai densa. Daca vrei sa fie, in schimb, mai pufoasa, pune mai multa faina, dar si lapte ori lapte batut.
2. Toaca bucatile de ciocolata. Regula spune ca nu poti pregati negresa fara ciocolata. Daca insa nu ai asa ceva in casa, folosesti fara griji cacao. Preparatul final va fi la fel de bun.
3. Topeste ciocolata si untul. Pune-o pe prima intr-un vas, la foc mic, apoi adauga si untul. Amesteca pana cand obtii o mixtura pufoasa. Cand e gata, las-o la racit (aceasta este baza de negresa).
4. Adauga zaharul peste ciocolata. Omogenizeaza.
5. Pune ouale. Dupa fiecare ou, amesteca cu putere cu o lingura de lemn. Incorporeaza apoi vanilia.
6. Intr-un bol separat amesteca faina si bicarbonatul de sodiu, apoi presara peste ciocolata.
7. Amesteca toate ingredientele foarte bine. Daca iti plac nucile, acum e momentul sa adaugi cateva.
8. Coace negresa. Mai intai, greseaza tava ori tapeteaz-o cu hartie de copt, dupa care pune compozitia si bag-o in cuptorul incins la 170 de grade Celsius, pentru 25-35 de minute. Cand e gata, scoate-o, las-o la racit pe un gratar, apoi acoper-o cu o glazura.

Idei de glazura pentru negresa
- cu unt de arahide. Topeste la foc mic unt, margarina sau unt de arahide, apoi indeparteaza de caldura, adauga o lingurita de vanilie si cca 150 gr zahar pudra. Amesteca. Toarna dupa aceea laptele si omogenizeaza;
- glazura cu vanilie. Mixeaza o lingurita jumatate de vanilie cu 170 gr de smantana si 170 gr unt moale, timp de jumatate de minut. Treptat pune zahar pudra dupa preferinte. Pentru subtierea compozitiei, adauga lapte sau lapte batut;
- glazura cu crema de branza. Iti trebuie: cca 50 gr unt moale, 1 lingurita de vanilie, cca 450 gr zahar pudra, 1 lingurita lapte degresat si cam 300 gr branza cremoasa semidegresata. Mixeaza branza cu vanilia si untul pana obtii o compozitie pufoasa si cu textura usoara. Adauga treptat zaharul. Daca trebuie, pune si lingurita de lapte degresat.

Mai incearca:
- negresa cu alune si stafide;
- negresa cu banane;
- negresa simpla;
- negrese cu nuca;
- negrese cu topping Streusel.

Autor:  Alina Tibichi