Site coolinaria.ro

10 ingrediente bune pentru gatit, dar si pentru curatenie


10 ingrediente bune pentru gatit, dar si pentru curatenie De multe ori, anumite alimente sunt bune si pentru facut curatenie, nu doar mancare.

In loc sa cheltuim o gramada de bani pe produse de tot felul, sa ne stricam manichiura si sa ne alegem cu mainile aspre, ar trebui sa profitam de ce ne ofera natura.
Iata cateva ingrediente-minune:

1. Nuci
Acopera zgarieturile de pe mobila. Cumpara cateva nuci de-ale noastre sau braziliene si freaca zgarieturile, in directia fibrelor din lemn. Sterge apoi cu o carpa moale. Repeta procedeul pana cand zgarieturile se estompeaza.

2. Lamaie
Curata cuptorul cu microunde: Pune o lamaie taiata in bucati in 230 ml de apa si cateva linguri de otet. Baga bolul in cuptor si seteaza o temperatura mare. Dupa cateva minute sau cand incepe sa fiarba, opreste cuptorul, dar nu-l deschide. Mai tine-l asa cam un sfert de ora, apoi sterge cuptorul bine pe dinauntru, doar cu burete si apa. Daca gemuletul are putina grasime, imbiba burele intr-un mix de apa si otet (in cantitati egale), apoi sterge bine.
Scoate petele din panza: Stoarce doua lamai intr-un vas, picura sucul pe pata, acopera cu o lingurita de sare si freaca usoar. Lasa deoparte o jumatate de ora, apoi clateste cu otet, iar la final cu apa calda.

3. Portocale
Lustruieste sticla. Pregateste un mix din: 450 ml apa, cca 100 ml otet din cidru de mere, cca 50 ml alcool cu concentratie 70%, 1-2 picaturi ulei esential de portocale. Pulverizeaza mixul pe fereastra si sterge cu un prosop curat, care absoarbe apa. Indicat e sa cureti ferestele intr-o zi cand nu e soare, altfel solutia se evapora prea repede.

4. Votca
Reda luciul sticlei si portelanului. Imbiba o carpa in putina votca, apoi sterge obiectele.
Pastreaza prospetimea florilor. Pune putina votca si o lingurita de zahar in vaza. Schimba zilnic apa florilor.
Pulverizeaza votca pe faianta, lasa asa 15 minute, apoi freaca cu o periuta rosturile dintre placi.

5. Otet
Dizolva adezivul cu care ti-ai patat pantalonii cand incercai sa lipesti un pantof.
Curata legumele si fructele de pesticide si alte substante chimice.
Curata ferestrele. Amesteca otet alb cu apa, apoi pulverizeaza pe fereastra si sterge cu bucati de ziar, nu cu prosoape absorbante de bucatarie.

6. Crema de tartar
Indeparteaza reziduurile de pe obiectele din aluminiu. Uneori, cand spalam lingurile sau cutitele din aluminiu, apare o reactie chimica din cauza detergentului, iar asta inseamna tacamuri patate. Scapi de neplacere daca le cufunzi intr-un litru de apa amestecat cu o lingura crema de tartar. Dupa 15 minute, clateste-le.

7. Orez
Indeparteaza petele de pe oale. Daca ai un vas patat si nu poti sa indepartezi murdaria, freaca pata cu orez, bineinteles negatit.
Curata vasele inguste. Pentru ca nu poti baga mana in ele, umple-le pe jumatate cu apa fierbinte. Amesteca 2 linguri de amoniac cu putina apa, apoi toarna in vase, adauga circa 100 gr orez alb si agita-le cu putere. Lasa-le deoparte cateva minute, pentru ca sedimentele sa aiba timp sa se dizolve, dupa care agita inca o data. La final clateste-le cu apa calda.

8. Sare de masa
Scoate petele de pe blatul din bucatarie. Presara sare pe zonele patate, apoi freaca cu o jumatate de lamaie. Lasa asa peste noapte. A doua zi clateste cu apa. Daca inca mai ai niste pete intunecate, sterge-le cu un burete imbibat in peroxid de hidrogen, dupa care sterge cu un ulei mineral o data la cateva luni. Nu folosi ulei vegetal!

9. Ketchup
Lustruieste obiectele din cupru. Freaca, pur si simplu, oalele cu ketchup. Daca ti se pare ca au mai ramas niste pete, adauga si niste sare. Clateste cu apa calduta.

10. Bicarbonat de sodiu
Daca il amesteci apa, poate sa curete o multime de lucruri, inclusiv bijuteriile. Ca sa scoti mirosul urat din aragaz, sterge-l cu un litru de apa in care ai pus 4 linguri de bicarbonat de sodiu.

Autor:  Alina Tibichi