Site coolinaria.ro

Dieta neo-naturista


Dieta neo-naturista Unul dintre cele mai noi trenduri in materie de diete din ultima vreme este si cel neo-naturist care ne recomanda tuturor sa mancam hrana cat mai natural posibil asa cum trebuie sa o fi consumat primii oameni in epoca primitiva. Este o alternativa destul de tentanta daca se are in vedere halul de nehal in care a ajuns industria alimentara din intreaga lume si calitatea indoielnica a produselor pe care suntem obligati de imprejurari sa le consumam in mod repetat.

Dieta neo-naturista pune accentul pe relatia dintre hrana si sanatate, sugerandu-ne ca o alimentatie bazata pe produse neprocesate, consumate cat mai natural posibil, si o viata lipsita de stres ne pot oferi un destin lung si fericit protejandu-ne de pericolele civilizatiei moderne. Ca origine se pare ca aceasta dieta se revendica de la practicile alimentare stravechi ale hindusilor si este adevarat faptul ca, paradoxal, in Asia nu sunt atat de frecvente cazurile de imbolnaviri de cancer de colon, diabet, constipatie si obezitate cum le putem intalni in Europa sau Statele Unite.

Si in zilele noastre multi indieni inca pastreaza anumite practici si idei filozofice legate de alimentatie asa cum le-au fost transmise de generatii existand in inima acestor traditii credinta ca hrana fragmentata in diferiti nutrienti este inferioara hranei consumate ca atare, fara a fi procesata sau alterata prin gust sau miros. Se ofera astfel un credit foarte mare Mamei Natura despre care se spune ca ne-ar cunoaste mai bine necesitatile de baza decat le stim noi si ca ne poate deci oferi la prima mana tot ceea ce are nevoie organismul pentru a putea functiona la cele mai bune standarde de sanatate.

In ce consta mai exact aceasta dieta, ce alimente ar trebui sa consumam pentru a putea spune ca mancam natural si sanatos. Este vorba despre legume, fructe, zarzavaturi si alte produse care nu sunt alterate genetic pentru productia de masa sau incarcate cu pesticide, coloranti si altele. Adica ni se recomanda sa consumam, pe langa verdeturi si fructe, si cereale integrale pastrate in coaja lor, lactate si branzeturi, dar nealterate prin procesarea industriala si multe alte alimente pe care le gasim in mod natural in locul unde traim. Din acest punct de vedere civilizatia occidentala este practic macinata de asa-zisele boli ale omului bogate precum obezitatea, diabetul si tot ceea ce rezulta din consumul de hrana proasta si in exces.

Aproape sigur aceasta dieta naturista nu va avea sanse sa fie luata in serios, in primul rand de catre medici si alte persoane responsabile cu alimentatia publica, si apoi chiar de catre consumatorii de rand, dar este o alternativa la modelul de diete pe care le practicam in mod obisnuit si cine stie daca nu cumva indienii or fi avand totusi dreptate si viitorul ne va arata acest lucru intr-un mod de-a dreptul ... natural.

Autor:  Lucia Mihailescu