Site coolinaria.ro

Pui intreg la cuptor? Jamie Oliver te invata cum


Pui intreg la cuptor? Jamie Oliver te invata cum Ori de cate ori e o sarbatoare mare sau organizezi o reuniune de familie, nu uita sa pregatesti un pui intreg la cuptor. Are gust foarte bun, se prepara simplu si atrage rapid atentia, datorita nu doar aromei, ci si crustei crocante si apetisante.

Cum sa faci sa-ti reuseasca reteta de pui intreg la cuptor? Foarte simplu! Tine cont de urmatoarele sfaturi, date de renumitul bucatar Jamie Oliver:

1. Carnea nu trebuie sa fie uda si rece. Scoate puiul din frigider cu o ora inainte de a-l baga in cuptor. Tine-l la temperatura camerei si usuca-l cat mai bine, cu niste prosoape absorbante de bucatarie. De ce trebuie procedat astfel? Pentru a se coace uniform.

2. Cuptorul trebuie sa fie incins la 220-240 de grade Celsius.

3. Asezoneaza intotdeauna. Sarea si piperul ajuta considerabil la formarea crustei aurii. Foloseste sare de mare si piper negru. Bineinteles, unge carnea si cu ulei sau cu unt. Pentru aroma mai intensa, adauga putina verdeata, ceapa tocata, usturoi, felii de citrice. Unii bucatari recomanda ca puiul sa fie uns cu un mix de sare, piper, usturoi razuit si coaja de lamaie, apoi bagat in frigider pentru o ora (astfel, pielea va fi mai crocanta la final). Dupa o ora scoate-l, sterge-l cu prosopelele de hartie si lasa-l la ajunga la temperatura camerei.



4. Alege metoda de preparare dorita. Poti face puiul la foc mare, daca vrei sa ai carne crocanta, sau la foc redus, daca iti doresti sa fie delicat si moale. Bineinteles, poti combina cele doua metode. Mai intai rumeneste puiul in tigaie, apoi baga-l in cuptorul incins la 220-240 de grade Celsius. Dupa circa 40-50 de minute ar trebui sa fie gata.

5. Nu portiona puiul imediat ce l-ai scos din cuptor. Lasa-l 15-20 de minute pe gratar. Acopera-l cu hartie de copt sau folie de aluminiu, cat timp prepari sosul.Grasimea de pe suprafata lui va fi usor absorbita de carne, iar aceasta va deveni mai suculenta si mai frageda.

Spor la gatit si pofta buna!

Autor:  Alina Tibichi