Site coolinaria.ro

Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism?


Migrenele, cauzate de lipsa anumitor vitamine din organism? Cel mai adesea, punem durerile de cap mai puternice pe seama faptului ca avem o viata agitata, plina de stres. Oare chiar asa sa fie?
In general, ne tratam cu medicamente si incercam sa facem fata cat mai bine cu putinta. Stiai, de exemplu, ca migrenele se manifesta foarte urat la unele persoane? Din cauza durerii, apar: sensibilitatea exagerata la lumina, orbirea temporara, senzatia de voma, greata si nu numai.

Oamenii de stiinta au studiat aceasta problema si au ajuns la concluzia ca migrenele pot avea mai multe cauze. Unele apar la schimbarea de vreme, in special in zonele calduroase, altele din pricina consumului exagerat de dulce in perioada menstruala sau pentru ca nivelul serotoninei fluctueaza foarte des.
Potrivit unui studiu mai recent, cauza aparitiei migrenelor poate fi chiar lipsa anumitor vitamine din organism. Este vorba despre vitamina D, vitaminele B6 si B12 si acidul folic. Se pare ca absenta acestora poate creste riscul aparitiei migrenelor chiar si cu 300%.

Nu uita: Migrenele au mai multe cauze. Lipsa vitaminelor si consumul anumitor alimente iti pot provoca dureri de cap ingrozitoare, dar si oboseala trebuie luata in considerare.



Alte cauze ale instalarii migrenei:
- regimul alimentar haotic. Daca obisnuiesti sa mananci doar cand iti aduci aminte sau omiti efectiv cele trei mese principale, e foarte posibil sa te confrunti cu o migrena la un moment dat;
- oboseala accentuata si lipsa programului de somn;
- schimbarea de presiune atmosferica;
- mirosul anumitor substante chimice si chiar si al parfumurilor (daca esti o persoana foarte sensibila).

Surse de vitamina D („vitamina Soarelui”): ficat de vita, cereale, somon, galbenusuri, ton etc.
Surse de vitamina B6: cereale integrale, spanac, galbenus crud, avocado, seminte de floarea-soarelui, banane etc.
Surse de vitamina B12: carne de iepure, iaurt cu putine grasimi, lapte, branza, ficat de vita / oaie, inima de vita, creveti etc.
Surse de acid folic: fasole boabe (gatita), spanac crud, broccoli, sparanghel (gatit), salata verde, mango, portocale etc.


Autor:  Alina Tibichi