Site coolinaria.ro

Alimente „fierbinti” care tin racoare


Alimente „fierbinti” care tin racoare In plina vara, cu zile toride, cautam solutii si surse de racoare – o fuga la mare sau la strand, o iesire la munte sau un suc rece la terasa, sub umbrela, feriti de razele soarelui.

In lunile de vara avem tendinta sa ne schimbam si meniurile, lasand deoparte supele si sosurile atat de delicioase In anotimpul rece, preferand mancaruri ceva mai usoare.

Este normal si benefic pentru organism sa consumam mai multe lichide, fructe si legume proaspete pe timpul verii. Pe masura ce temperatura creste, organismul transpira mai mult, pierzand mai multe lichide si minerale precum sodiu, potasiu si magneziu. Aceasta este principala cauza a aparitiei starii de oboseala si apatie, frecvent Intalnita In zilele caniculare.

„Numai consumand lichidele potrivite si cat mai multe fructe si legume proaspete putem lupta cu adevarat Impotriva caldurii”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education In cadrul Herbalife Ltd. si membru In Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA).

„Nu numai ca aceste alimente Inlocuiesc lichidele si mineralele care se pierd odata cu procesul de transpiratie, dar fructele si legumele contin oxidanti care ne protejeaza organismul de potentialele efecte negative ale expunerii la soare”, adauga Dr. Gratton.

Exista anumite alimente care ajuta organismul sa mentina o temperatura normala chiar si In zile excesiv de calde.

Pepene galben. Vara, nimic nu e mai bun decat un pepene. Acesta constituie o sursa importana de potasiu, dar un pepene galben are de aproape trei ori mai mult potasiu decat un pepene verde. Iar pepenele galben are acea nuanta de portocaliu de la continutul de beta caroten, care este si un puternic antioxidant. 

Fructe de padure. Soare puternic? Dulci, racoroase, fructele de padure au anumiti compusi similari cu aspirina, care reduc inflamatiile si pot ajuta astfel la regenerarea celulelor pielii arse de soare. De asemenea, fructele de padure reprezinta o sursa bogata In antioxidantul vitamina C. 

Spanac. Frunzele de spanac contin multa apa si sunt o sursa extraordinara de magneziu. Mai mult, culoarea verde a spanacului este determinata de continutul de luteina, un antioxidant care protejeaza pielea si ochii de expunerea la soare. 

Ardei iute. Mancare picanta pe o vreme torida? Da. Ardeii iuti, Incarcati cu vitamina C, stimuleaza transpiratia, care, evaporandu-se de pe piele, da o senzatie de racoare. Daca nu Iti plac ardeii iuti, sunt si alte alimente – precum usturoiul sau ghimbirul – care pot avea aceleasi efecte benefice. 

Bauturi sport. Apa plata este esentiala, dar daca faci sport In conditii de canicula sau umezeala, bauturile sport pot fi mai indicate pentru organism. Acestea Inlocuiesc minerale importante si sunt special create pentru a stimula absorbtia de lichide. Iar gustul lor usor dulceag te poate face sa bei mai mult. 

Autor:  Iosub Alin