Site coolinaria.ro

Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi


Cum faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi Ouale constituie o sursa foarte buna de nutrienti si vitamine. Este necesar insa sa fim atenti la termenul lor de valabilitate, pentru a nu avea mai apoi probleme de sanatate.
Cel mai adesea, le cumparam din magazin si supermarket, deci au deja inscrisa data producerii. Si totusi, e mai bine sa le verificam inainte de a le consuma. Iata cateva metode care te vor ajuta sa faci diferenta intre ouale proaspete si cele vechi:

1. Testul cu apa
Cufunda un ou intr-un pahar cu apa. Daca se va duce la fund, pe orizontala, inseamna ca e foarte proaspat. Daca e tot in partea de jos a paharului, dar in pozitie verticala, trebuie sa stii e vechi de 10-12 zile. In cazul in care se ridica, arunca-l, caci este foarte vechi. Trucul consta in faptul ca orice coaja de ou e poroasa, iar in timp permite aerului sa patrunda. Cu cat e mai vechi oul, cu atat patrunde mai mult aer si se ridica la suprafata apei.

2. Aspectul cojii
Ouale proaspete au coaja curata, mata si aspra. Cele vechi, in schimb, au o coaja usor unsuroasa si cu aspect mai lucios.

3. Agitarea oului
Misca oul mai cu putere de cateva ori. Nu s-a auzit nimic? Inseamna ca e proaspat. Ti s-a parut ca auzi un fel de plescaitura? Atunci arunca-l! Fiind vechi, prin coaja a patruns mult aer, iar bula din interior si-a marit volumul.

4. Spargerea oului
E un test foarte eficient cand vrei sa-ti prepari omleta sau oua ochiuri. Sparge oul intr-o farfurie. Daca albusul e subtiat, iar galbenusul are un aspect mai plat, renunta la a-l mai gati. Explicatia este foarte simpla: pe masura ce trece timpul, se rup lanturile proteice care tin lipite albusul si galbenusul. In schimb, daca albusul e vascos, iar galbenusul are o forma bine definita, poti sa-ti prepari oul fara nici o problema.



Cum si unde pastram ouale?

In afara de termenul de valabilitate, este foarte importanta si depozitarea in conditii optime a oualor, precum si respectarea altor reguli. Iata-le:
- pentru prajiturile la care ai nevoie de oua, cumpara-le pe cele mai proaspete, poate chiar din productia din ziua respectiva;
- pune ouale in frigider imediat ce ai ajuns cu ele acasa. Salmonella nu se dezvolta la temperaturi mai mici 6 grade Celsius. Atentie: daca le-ai pus abia dupa cateva ore de cand le-ai cumparat, este posibil ca Salmonella sa se dezvolte deja, iar racirea lor ulterioara nu mai are nici un efect;
- pe cat posibil, tine ouale in cutia lor de carton;
- trebuie consumate imediat ce le-ai indepartat coaja. Nu face greseala de a le coji si de a le baga asa in frigider.

Autor:  Alina Tibichi