Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o maioneza cat mai gustoasa


Sfaturi pentru o maioneza cat mai gustoasa Ce au in comun salata boeuf, salata a la russe si salata cu piept de pui? In afara de faptul ca toate sunt salate, contin maioneza. Cand le prepari, ideal ar fi sa nu cumperi maioneza, ci s-o faci chiar tu.
Mai jos gasesti cateva sfaturi pentru prepararea ei, precum si o reteta de maioneza fara ou.

Sfaturi pentru o maioneza cat mai gustoasa

Cu si despre ulei

- foloseste ulei de rapita sau de masline. Au, in general, cam acelasi numar de calorii ca si uleiurile pe care le folosesti acum, dar contin mai multe grasimi mononesaturate;
- combina uleiul de masline cu cel de susan, daca ti se pare ca primul are o aroma prea puternica;
- uleiul de avocado seamana destul de mult cu uleiul de masline in ceea ce priveste cantitatea de grasimi, dar nu are gust si aroma asa de pregnante.

Despre oua

- asigura-te ca ai oua proaspete, de tara;
- foloseste oua la temperatura camerei. Acest aspect e foarte important. Daca nu respecti regula, foarte probabil ca maioneza sa nu se „lege”.

Alte sfaturi pentru o maioneza buna
- inainte de a incepe treaba, asigura-te ca ai la indemana toate ingredientele;
- intotdeauna adauga prima data sucul de lamaie. De ce? Intrucat ajuta la divizarea proteinelor din galbenusuri, iar ingredientele se vor amesteca mai bine;
- foloseste numai suc proaspat de lamaie;
- la inceput trebuie sa pui doar cateva picaturi de ulei, una cate una. Astfel, vei avea tot timpul control asupra consistentei maionezei. Dupa ce se ingroasa, poti incorpora uleiul putin mai repede;
- daca ti se pare ca maioneza s-a ingrosat prea mult, pune o lingura de apa. Amesteca. Mai trebuie? Mai pune inca o lingura;
- foloseste sare de mare de calitate superioara. Presara foarte putina in maioneza, amesteca bine, apoi mai pune daca mai trebuie;
- maioneza trebuie tinuta in frigider. Este buna pentru consum timp de 3 zile, din momentul prepararii.



Reteta de maioneza fara ou

Ingrediente:
3 linguri zeama de lamaie
2 linguri otet din cidru de mere
1 ½ lingurita mustar
1 ¼ lingurita sare
2 linguri miere de albine
cca 120 ml ulei de masline extravirgin
cca 120 ml ulei de cocos sau de palmier (la temperatura camerei)
Mod de preparare:
1. Pune intr-un robot de bucatarie zeama de lamaie, sarea, otetul, mierea si mustarul.
2. Incorporeaza treptat uleiul de masline, fara a te opri din mixare.
3. Dupa ce s-a omogenizat, adauga uleiul de cocos / de palmier. Continua sa amesteci pana obtii o maioneza pufoasa si cremoasa.
Foloseste-o imediat sau depoziteaz-o in frigider.

Autor:  Alina Tibichi