Unii spun ca hrisca este inrudita cu cerealele, dar este, de fapt, samanta unei plante din aceeasi familie cu macrisul si rubarba. Persoanele cu sensibilitate la gluten o prefera in locul orezului. De altfel, are numeroase beneficii pentru sanatate. Astazi insa vom vorbi despre prepararea ei.
Ce trebuie sa stim despre hrisca
- este folosita in bucataria cu precadere din spatiul post-sovietic;
- se fierbe exact ca orezul. Pune in vas o parte hrisca si doua parti apa;
- ideal ar fi sa fie fiarta intr-un ceaun cu pereti grosi;
- e recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten, celor care urmeaza o dieta si celor care vor sa-si mentina greutatea;
- ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Hrisca inmuiata
Conform studiilor, contine mai multi nutrienti decat cea fiarta. Ca sa o pregatesti, trebuie sa respecti urmatorii pasi:
- spal-o bine;
- pune-o intr-vas si toarna apa peste ea. Daca pui o cana de hrisca, atunci adauga 2 cani de apa clocotita;
- acopera vasul si tine-l intr-un loc cald cel putin 2-3 ore;
- daca vrei sa o lasi peste noapte, toarna peste hrisca apa rece.
Ca sa o fierbi, dar fara sa o faci terci, respecta etapele urmatoare:
- pune apa si putina sare intr-un vas cu peretii mai grosi;
- cat timp astepti sa inceapa sa fiarba apa, spala hrisca de doua-trei ori;
- in momentul in care incepe sa fiarba, adauga hrisca in vas, amesteca folosind o lingura de lemn, apoi lasa sa fiarba;
- este bine ca acum sa dai focul la minim si sa acoperi vasul cu un capac;
- hrisca e gata in momentul in care bagi lingura in mijlocul vasului si nu mai este apa. Daca ti se pare ca ar mai trebuie lasata la fiert, verific-o dupa alte 5-7 minute;
- la final opreste focul, dar las-o asa inca vreo 10-15 minute, acoperita, ca sa se patrunda;
- cat timp fierbe, nu amesteca deloc in ea. Altfel, se va face rapid terci.
Hrisca fiarta e folosita pentru supe, ciorbe, budinci, tocanite etc.
Budinca de hrisca
Ingrediente: 100 gr hrisca fiarta, 1 banana, cca 180-200 ml lapte vegetal (de orez, de migdale etc.), 2-3 smochine si seminte crude (de dovleac, de in, de floarea-soarelui etc.).
Mod de preparare: Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta budincii.
Autor: Alina Tibichi