Site coolinaria.ro

Superstitii culinare - Ce e bine sa facem in bucatarie si ce nu


Superstitii culinare - Ce e bine sa facem in bucatarie si ce nu Vrem sau nu, superstitiile fac parte din viata noastra. Pe unele ni le transmit parintii, iar pe altele le aflam prin mass-media. Stiai insa ca sunt superstitii si in ceea ce priveste alimentele si gatitul? Ei bine, da! Iata cateva de care sigur nu ai auzit:

Condimente

1. Zaharul din ceai iti spune daca cineva te iubeste. Concret, daca nu se topeste, conform unei superstitii englezesti, inseamna ca ai un admirator secret. Daca insa versi ceaiul, posibil sa te viziteze cineva.
2. Ai grija sa nu versi niciodata sarea! Ori te vei certa cu cineva, ori te vei confrunta cu o problema. Ai varsat sarea? Ca sa contracareze ghinionul, superstitiosii iau putina sare in mana dreapta si o arunca peste umarul stang. Se zica ca acea sare ajunge direct in ochii diavolului, il orbeste, iar el nu mai poate crea probleme.

Alimente

3. Nu mai taia / rupe taiteii. Chinezii considera ca, procedand astfel, iti tai zile din viata. Bineinteles, superstitia se aplica si in cazul spaghetelor.
4. Pestele se consuma de la cap la coada. De ce? Ca sa ai noroc.
5. Oul cu doua galbenusuri e semn fie de casatorie, fie de sarcina gemelara.
6. Mananca fasole neagra. Astfel vei avea bani si noroc in anul ce vine (trebuie consumata inainte de Revelion).
7. Modeleaza painea sub forma rotunda.
8. Painea trebuie sa aiba intotdeauna o cruce. Inainte de a lasa aluatul la crescut, cresteaza o cruce in mijlocul lui. De asemenea, inainte de a baga tava in cuptor, deseneaza iarasi o cruce pe aluat. Se spune ca diavolul se va speria si nu se va mai aseza pe preparat, deci nu ti-l va mai strica.
9. Painea cu gaura mare in mijloc e de rau augur. Daca incerci sa o feliezi si gasesti o gaura mare in mijloc, va muri o persoana cunoscuta.
10. Vei avea ghinion daca vei felia painea la ambele capete.
11. Ardeiul iute, la fel ca si in cazul cutitului, nu se inmaneaza. Vrea cineva sa serveasca ciorba cu ardei iute? Pune o farfurie cu ardei pe masa si roaga-l sa-si ia singur. Altfel, te vei certa cu respectiva persoana.



Fructe

12. Portocalele atrag iubirea. Imparte o portocala cu cineva, iar acea persoana va prinde drag de tine.
13. Inainte de Anul Nou, cufunda niste mere in miere de albine. Potrivit unei superstitii evreiesti, in urmatorul an iti vei intalni persoana sortita. A doua zi injumatateste merele si numara semintele. Atatia copii vei avea, cate seminte vei gasi in fructe.
14. Banana taiata aduce ghinion.

Diverse

15. Niciodata sa nu inviti la masa 13 persoane. Aceasta cifra aduce ghinion.
16. Mananci direct din oala? Inseamna ca va ploua in ziua nuntii tale. In schimb, vei avea prosperitate financiara.
17. Ca sa ramai insarcinata usor, sadeste patrunjel. In schimb, daca cineva te viziteaza si iti aduce patrunjel, sa stii ca, de fapt, urmareste ca tu sa ai ghinion.
18. Scobitoarea bagata intr-o ceapa indeparteaza spiritele rele.
19. Nu da din mana un cutit altei persoane. Va veti certa.
20. Tacamurile spun multe despre tine. Cand scapi cutitul pe pardoseala, te va vizita un barbat. Daca e vorba de furculita, va veni o femeie la tine, iar daca iti aluneca lingura din mana, un copil iti va trece pragul.
21. Chibriturile imprastiate sunt un semn ca vei te vei bucura de abundenta.
22. Mananca tot din farfurie. Daca lasi resturi, se spune ca te vei casatori cu un barbat urat.
23. Evita sa consumi alune daca participi la competitii sportive. Se crede ca aduc ghinion nu doar sportivilor, ci si artistilor.
24. Bulele din cana cu cafea inseamna bogatie. Cu cat aduni mai multe si le consumi, cu atat va fi mai mare suma pe care o vei primi in curand.
25. Vei avea noroc daca vei tine in bucatarie un borcan cu bani.

Autor:  Alina Tibichi