Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit sfecla galbena


Sfaturi pentru gatit sfecla galbena Mai putin folosita in bucatariile noastre, sfecla galbena are un gust si o aroma foarte bune. Se inrudeste, bineinteles, cu sfecla rosie, dar exista si cateva diferente.

Iata cateva caracteristici definitorii:
- sfecla galbena se remarca printr-un gust nu asa de puternic ca cea rosie;
- e mai putin zemoasa, deci nu vei mai murdari peretii din bucatarie cu suc rosu;
- e putin mai dulce decat sfecla rosie;
- contine o cantitate mai mare de: vitaminele A si C, betacaroten, potasiu, flavonoizi si nu numai;
- e mai usor de curatat si de stors decat sfecla rosie (storcatorul de fructe si legume extrage mai repede sucul din ea);
- are putine calorii (cca 115 gr sfecla galbena = 42 de calorii);
- 1 sfecla galbena are un aport de circa 10% din doza zilnica de fibre, necesara unui adult;
- nu va decolora alimentele alaturi de care e pusa (de exemplu, nu va avea nici o influenta asupra legumelor dintr-o tava pregatita pentru a fi bagata in cuptor).

Important:
- dupa ce o cumperi, daca nu o folosesti atunci, depoziteaz-o intr-un loc racoros, cu tot cu frunze;
- nu o curata decat inainte de a o gati.



Iata si o sugestie pentru prepararea sfeclei galbene:

Ingrediente:
2-3 sfecla galbene, cu tot cu frunze
otet balsamic
2-3 catei de usturoi
ulei de masline
Mod de preparare:

1. Impacheteaza sfeclele intr-o folie de aluminiu (toate in aceeasi folie) si baga-le in cuptorul incins la 210 grade Celsius, pentru aproximativ 35 de minute.
Atentie: Sfecla nu trebuie curatata, ci doar sa nu aiba frunzele.
2. Baga in frigider frunzele de la sfecle.
3. Scoate sfecla, curat-o si feliaz-o.
4. Incinge o lingura de ulei la foc mediu spre mare si rumeneste usturoiul maruntit in el.
5. Dupa 1 minut pune in tigaie frunzele spalate bine. Ia tigaia de pe foc in momentul in care frunzele s-au inmuiat destul de mult si au capatat o nuanta mai deschisa.
6. Incorporeaza feliile de sfecla, toarna putin otet balsamic si amesteca usor.
Pentru un gust mai dulce, in prealabil poti dizolva 1 lingurita de zahar in otet.

Autor:  Alina Tibichi