Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit urzici


Sfaturi pentru gatit urzici In perioada urmatoare, la mare cautare prin piete vor fi urzicile. Calite, puse in ciorbe sau in placinte, ele reprezinta o varianta buna pentru diversificarea regimului zilnic. Iata cateva sfaturi pentru a le prepara ca la carte.

Cum le cumperi
- cauta urzici care arata cat mai bine si au frunzele mai ferme si un miros proaspat;
- evita-le pe cele ofilite, usor moi ori care au pete;
- cumpara o cantitate mai mare, intrucat vor scadea destul de mult in timpul fierberii.

Cum le prepari
- intai de toate protejeaza-ti mainile cu manusi. Altfel, iritatia pe care ti-o vor produce te va deranja cateva ore;
- spala urzicile foarte bine, in mai multe ape, si lasa-le sa se scurga;
- pune apa la fiert, iar pana incepe sa dea in clocot, rupe coditele frunzelor;
- cufunda urzicile in apa clocotinda pentru 3-4 minute sau pana cand se ofilesc si se inmoaie. Daca le lasi mai mult la fiert, se vor innegri si isi vor pierde si din aroma destul de mult;
- scoate-le, scurge-le bine de apa, pune-le intr-o cutie cu capac etans si baga-le in frigider (daca nu le gatesti atunci, pe moment);
- daca vrei sa-si pastreze culoarea cat mai mult timp, dupa ce le scoti din apa foarte fierbinte, trece-le prin apa rece ca gheata, apoi scurge-le repede si pune-le pe niste prosopele absorbante de bucatarie.



Sugestii:
- urzicile proaspete pot fi depozitate in frigider, intr-o punga, dar fara a fi spalate. In general, rezista 3-4 zile, apoi incep sa se inmoaie;
- poti pune cateva urzici oparite in compozitiile de omleta si de sosuri (bineinteles, doar in unele);
- le poti prepara, in general, ca si spanacul, deci au gust bun cand le servesti cu paste ori lasagna, cand le pui in supe, cand pregatesti placinte si nu numai;
- soteaza-le in unt, cu putin piper negru si niste sare.

Despre urzici – Bine de stiut
- sunt specifice primei parti a primaverii si apar in piete chiar si inainte de luna martie;
- constituie un bun purificator pentru sange, un laxativ usor, dar si o sursa excelenta de vitamina C;
- intotdeauna trebuie consumate doar dupa ce au fost gatite. De ce? Intrucat astfel e distrus acidul formic din ele (acidul e folosit drept solvent organic in industrie, pentru fabricarea insecticidelor).

Autor:  Alina Tibichi