Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru o coliva aromata


Sfaturi pentru o coliva aromata Maine sunt Mosii de iarna (18 februarie), o zi in care gospodinele dau de pomana diverse mancaruri, de sufletul celor morti. In unele zone din tara se obisnuieste sa se prepare coliva cu aceasta ocazie.
Tu ai facut vreodata? Stii care sunt secretele fierberii arpacasului si indulcirii lui? Daca nu, tine cont de urmatoarele lucruri:
- arpacasul trebuie spalat in 9 ape, conform obiceiului. Se spune ca cele 9 ape corespund celor 9 cete ingeresti;
- se unge cu ulei fundul ceaunului de tuci, pentru ca arpacasul sa nu se prinda de el. De altfel, in timpul fierberii, nu e bine sa amesteci in arpacas. Mai bine invarti vasul de cateva ori pe aragaz;
- daca nu ai ceaun de tuci, foloseste o oala anti-aderenta;
- dupa ce a fiert, arpacasul trebuie acoperit cu folie alimentara absolut peste tot, pentru a nu se forma o crusta uscata la suprafata. Tocmai de aceea este indicat sa bagi usor marginile foliei in arpacas, de jur imprejurul vasului;
- pentru un gust cat mai dulce, atunci cand amesteci coliva cu restul ingredientelor, poti pune si o mana de stafide aurii;
- crucea se face si din zahar pudra, daca nu ai cacao. De asemenea, o poti inlocui cu bucati de ciocolata sau bomboane.



Reteta de coliva – Cum se face

Ingrediente:

500 gr arpacas
2-3 linguri ulei
1,5 litri apa
un varf de cutit de sare
300 gr nuca maruntita
300 gr zahar
coaja rasa de la o portocala
coaja rasa de la o lamaie
2 esente de rom
200 gr biscuiti populari, trecuti prin masina de tocat carne

Pentru decor:

150 gr nuca maruntita
bombonele colorate
floricele din fondant
80 gr cacao pudra (pentru decor, dar si pentru facut crucea, cu ajutorul unui sablon)

Mod de preparare:

Arpacasul se spala in 9 ape usor caldute.
Se unge cu ulei fundul unui ceaun de tuci mai mare, se pune arpacasul in el, apoi apa, si se lasa la fiert, la foc mic.
In momentul in care apa a scazut aproape complet, se adauga sarea si zaharul. Se amesteca folosind o spatula mai lunga si se mai lasa pe foc pana cand lichidul se evapora de tot (adica in jur de un sfert de ora).
Se ia ceaunul de pe foc, se acopera arpacasul cu folie alimentara foarte bine si se lasa asa pana a doua zi.
Se rastoarna coliva intr-un lighean mare, in care se pun si esentele de rom, coaja rasa de la citrice si miezul de nuca macinat. Se amesteca foarte bine si se gusta.
Pentru a se lega mai bine compozitia, se adauga si 100 gr biscuiti macinati.
Se umple platoul sau tava cu arpacasul fiert, se niveleaza bine si se tapeteaza cu restul de biscuiti, amestecat cu 1-2 linguri pudra de cacao.
Se pune apoi sablonul in mijloc si se presara cacao din abundenta. Se rade putin cu un cutit crucea formata, pentru a se indeparta excesul de cacao. Se ridica usor sablonul.
Se decoreaza apoi cu bombonele colorate sau floricele din fondant. Cine doreste, poate face si un model de jur imprejurului platoului, folosind un pahar mic.

sursa foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi