Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica


Sfaturi pentru gatit in vase din ceramica Initial, acum foarte multi ani, oamenii faceau o gaura in pamant, o ardeau bine, tapetau partea de jos cu frunze, iar apoi puneau in ea mancarea. Dupa aceea, o acopereau si o lasau asa cateva ore, pana seara. Aceasta a fost prima forma de gatit in ceramica, rudimentara. Acum insa noi folosim vasele din ceramica.
Vrei sa-ti cumperi asa ceva ori sa testezi oala primita cadou? Uite ce e bine sa stii dinainte:
Vasele sunt folosite mai degraba pentru copt, decat pentru fiert. Asadar, nu e indicat sa intre in contact direct cu focul.
Vasele facute de mesterii autohtoni trebuie utilizate intr-un mediu cald, nu fierbinte, si niciodata la flacara deschisa.
Pentru spalat se recomanda produse speciale. Banalul detergent de vase, din comert, poate sa patrunda in ceramica si sa o deterioreze. Cand iti vei cumpara o asemenea oala, intreaba-l pe vanzator si despre modul de curatare al vasului.

Folosirea corecta a oalelor din ceramica

Inainte de a face mancare pentru prima data intr-un vas din ceramica, e bine sa pui in el usturoi, zeama de lamaie si otet si sa-l bagi in cuptor pentru cateva minute. Astfel, vei indeparta aroma si gustul de caramida, acestea nemaiimpregnandu-se astfel in mancare.
Tot inainte de a-l in cuptor, se recomanda si cufundarea in apa pentru cateva minute, ca sa nu crape.
Daca ai mancare ce se poate lipi de interiorul oalei, unge vasul mai intai cu putin ulei sau unt, apoi pune preparatul.



Despre vasele din ceramica – Lucruri mai putin cunoscute

Nu este dificil sa gatesti in vase din ceramica, dar trebuie sa stii si cateva informatii despre ele. Iata:
- au peretii mai grosi decat alte vase;
- mancarera se gateste uniform in ele, intrucat caldura patrunde peste tot;
- daca pui mancarea intr-un vas mai mare, cu capac, seteaza cuptorul la 150-160 de grade Celsius si baga-l in el pentru cateva ore;
- niciodata nu e bine sa grabesti prepararea mancarurilor, prin marirea temperaturii cuptorului. Risti ca vasul sa crape;
- echilibreaza pH-ul alimentelor. Spre exemplu, aciditatea din sucul rosii interactioneaza cu argila (care este alcalina), rezultand un preparat cu un gust usor dulce si o aroma foarte placuta;
- cu cat le vei folosi mai des, cu atat preparatele din ele se vor gati mai repede;
- inainte de a le baga in frigider, lasa-le sa ajunga la temperatura camerei;
- depoziteaza-le intr-un loc in care circula aerul, cu capacul alaturi;
- o data la doua luni este bine sa le usuci in cuptorul incins la 120 de grade, timp de 10-15 minute.

Autor:  Alina Tibichi