Site coolinaria.ro

Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar


Cuptorul cu microunde – Intre mit si adevar In ultimii ani au aparut tot mai multe afirmatii potrivit carora utilizarea cuptorului cu microunde este nociva pentru sanatatea noastra. In ciuda faptului ca ne ajuta sa economisim timp pretios, mancarea incalzindu-se in el in numai cateva secunde, se spune ca ar trebui sa evitam utilizarea lui. Ce este adevarat si ce nu?
Probabil, va aduceti aminte de experimentul de acum cativa ani, cand o fetita a udat doua plante identice cu apa atat de la robinet, cat si incalzita in cuptor. Conform filmuletului, dupa cateva zile, planta hidratata cu apa de la microunde s-a ofilit.
De asemenea, s-a constatat stiintific ca mancarurile incalzite in cuptorul cu microunde favorizeaza scaderea pH-ului urinei. Acest lucru inseamna implicit ca suntem predispusi la diverse boli, intrucat sangele devine mai acid.
Mai mult, utilizarea frecventa a acestui aparat electrocasnic duce la aparitia anemiei, prin faptul ca ingerarea alimentelor incalzite la microunde poate cauza scaderea hemoglobinei.

Cum functioneaza cuptorul cu microunde?

Radiatiile electromagnetice, despre care se tot vorbeste, sunt produse de magnetron, un tub din interiorul cuptorului. Aceste radiatii actioneaza cu predilectie asupra moleculelor din alimente. Dupa ce acestea incep sa se miste, produc caldura, iar alimentele sunt preparate termic.



Pareri diferite despre cuptorul cu microunde

Ori de cate ori vorbim despre utilizarea microundelor in bucatarie, trebuie sa ne gandim si la faptul ca, oricum, alimentele isi pierd in nutrienti in timpul gatirii, indiferent care ar fi metoda. Prepararea termica, timp indelungat si la temperaturi mari, duce inevitabil la distrugerea multor nutrienti. Tocmai de aceea, Catherine Adams Hutt, o specialista in nutritie, spune ca, de fapt, e mai bine sa gatim alimentele foarte repede, intr-o cantitate de lichid cat mai mica, expunandu-le la caldura perioade scurte.
Cu alte cuvinte, este posibil sa fie mai nociva prepararea mancarurilor timp indelungat, la temperaturi mari, decat pregatirea lor in cuptorul cu microunde.

De retinut

Inainte de a cumpara sau utiliza acest aparat electrocasnic, gandeste-te la urmatoarele lucruri:
- nu toate au capacitatea de a steriliza biberoanele bebelusilor;
- prin gatirea la microunde, broccoli pierde o cantitate mare de antioxidanti ce lupta impotriva celulelor canceroase;
- nu este bine sa aglomerati cuptorul cu alimente. Daca, spre exemplu, bagati in el multe bucati de carne, care mai sunt si groase, nu se vor gati uniform, iar acest lucru poate fi daunator, intrucat nu se distrug toate bacteriile de pe suprafata sau din interiorul ei. Cum verificati? Cu ajutorul unui termometru pentru carne. Cand acesta indica 70 de grade, inseamna ca preparatul poate fi consumat fara nici o problema, intrucat e gatit corect;
- dupa ce ati oprit cuptorul, mai lasati alimentele in el cateva minute, ca sa fiti sigur ca au fost patrunse uniform de caldura.

Autor:  Alina Tibichi