Si in piata, si in supermarketuri se gasesc mai multe sortimente de
ceapa. Poti cumpara ceapa alba, galbena, rosie, verde. Pe care o alegi?
Uite cateva sfaturi, care sigur te vor ajuta data viitoare cand vei merge la cumparaturi:
1. Ceapa alba
- are aroma delicata si un gust usor dulceag;
- este alegerea ideala pentru sosuri in general, mai ales pentru sosul salsa;
- daca se mentioneaza intr-o reteta ca trebuie sa caramelizezi ceapa ori sa o sotezi, atunci opteaza pentru ceapa alba;
- are durata de depozitare putin mai mica decat ceapa alba;
- nu trebuie tinuta in frigider, ci intr-un loc racoros si uscat.
2. Ceapa galbena
- nu are aroma nici prea slaba, nici prea tare (totusi, putin picanta);
- e putin mai iute decat cea alba, din cauza cantitatii de sulf din ea, motiv pentru care cel mai bine e sa fie consumata abia dupa ce a fost gatita;
- foarte des e folosita la mancaruri, intrucat se gaseste tot timpul anului, fiind uun excelent inlocuitor pentru alte sortimente de ceapa;
- e o alegere buna daca reteta ta presupune gatit timp indelungat, la foc mic;
- poate fi pastrata o perioada indelungata.
3. Ceapa rosie
- aroma delicata, gust bogat;
- fiind destul de crocanta, se consuma in special cruda;
- e recomandata pentru diverse retete cu legume gratinate, dar si pentru cele care cer legume proaspete;
- foarte des o regasim in platourile cu aperitive romanesti, alaturi de branzeturi si mezeluri;
- daca o gatesti, nu o expune prea mult temperaturilor inalte, intrucat nu are o rezistenta asa de buna precum ceapa galbena.
4. Ceapa verde
- excelenta pentru salate, in special cele de primavara;
- e pusa adesea in omlete;
- da gust proaspat mancarurilor.
5. Hasma (salota, esalota)
- gustul e atat de ceapa, cat si de usturoi;
- e specifica bucatariei frantuzesti, fiind inclusa nu doar in salate, ci si in garnituri pentru fripturi si sosuri;
- o recunosti dupa forma bulbului (usor alungita, tip lacrima).
Autor: Alina Tibichi