Site coolinaria.ro

Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala


Bucataria dominicana – Gastronomia specifica unei tari din America Centrala Anual, pe 27 februarie, adica astazi, este marcata Ziua Republicii Dominicane. Cel mai adesea, am auzit de aceasta tara cu prilejul difuzarii stirilor despre vacantele de lux ale vedetelor.
Bucataria dominicana nu are neaparat un specific al ei, fiind mai degraba un mix al diverselor grupuri etnice. Totusi, se remarca prin inclinatia spre preparatele mai simple. Mancarea de baza o constituie orezul cu fasole (arroz con habichuelas) si tocana cu legume si carne (sancocho).
Iata si alte trasaturi ale bucatariei dominicane:
- la micul dejun se mananca, de obicei, mangu, un piure de banane amestecat cu branza sau stropit cu putin ulei de masline. Evident, nu este vorba despre sortimentul de banane pe care il cunoastem noi;
- include fructe de mare, raci si homari (chiar daca, acolo, fructele de mare si pestele sunt printre cele mai scumpe alimente);
- carnea de capra este o delicatesa, mai ales daca e preparata cu tot felul de condimente sau marinata in rom;
- se consuma si: cartofi dulci, paine din manioc, porumb, papaya, ananas, arahide;
- mancarurile sunt aromate cu ghimbir si chili;
- de pe masa nu lipsesc cocktailurile cu rom, berea Dominican Republic Presidente si lichiorul de casa (mamajuana);
- mamajuana se prepara din radacini, frunze si ramuri macerate in rom;
- romul dominican e obtinut prin prelucrarea trestei de zahar. Din el se fac celebrele cocktailuri Pina Colada si Cuba Libre.



Curiozitati si ciudatenii

Ce se stie mai putin despre dominicani si bucataria lor:
- pranzul poate dura pana la 2 ore, fiind legat oarecum de siesta zilnica;
- sancocho s-ar traduce prin „mancare dintr-un singur bol” si face referire la cele trei feluri de carne marinate in mirodenii, fierte cu legume (usturoi, rosii, ceapa) si servite cu orez si fasole;
- daca noi preferam macroul, crapul ori somonul, dominicanii aleg pescado de coco (pestele de cocos);
- din categoria dulciuri, demna de mentionat este budinca din orez (bizcocho). In rest, populatia consuma fructe sau siropuri;
- sucul de cocos e o bautura non-alcoolica preferata de multe persoane.


Autor:  Alina Tibichi