Site coolinaria.ro

Carne obtinuta in laborator


Carne obtinuta in laborator Se incearca de zeci de ani crearea unei varietati de carne pentru consum in laborator, care sa nu mai necesite sacrificarea vreunui animal, si iata ca de curand o organizatie pentru protectia drepturilor animalelor a oferit suma de 1 milion de dolari cercetatorilor care vor putea face acest lucru. Li se cere acestora sa creeze in conditii de laborator carne de pasare care sa aiba proprietatile nutritive si chimice atat de apropiate de cele ale originalului incat cu greu sa se mai poata face vreo distinctie.

Unii oficiali ai organizatiei pentru protectia drepturilor animalelor sustin ca dansii, de fapt, se lupta pentru a promova in intreaga lume o alimentatie lipsita complet de carne si ca de aceea decizia de a oferi bani cercetatorilor este gresita, dar suma a fost pusa in joc si sa vedem cine va raspunde provocarii. De fapt astfel de proiecte nu sunt deloc ceva nou, de multi ani incercandu-se descoperirea unei alternative viabile pentru carnea de consum.

Problemele de ordin moral si legal sunt multiple in astfel de situatii si nu e deloc usor sa poti pune pe piata ceva nou deoarece nici produsele similare create anterior nu se bucura de un mare succes la cumparatori in parte din cauza lipsei de incredere si in parte din cauza unor considerente legate de sanatate. Multi dintre cei intervievati au raspuns sincer ca a consuma orice este produs in laborator e de-a dreptul "scarbos", pierindu-ti complet apetitul cand auzi ca e vorba de asa ceva.

Din punct de vedere strict stiintific carnea se poate produce prin combinatii diverse de elemente cat se poate de naturale, in laborator, insa nimeni nu poate garanta faptul ca rezultatul va fi benefic si pentru sanatatea consumatorilor, nu doar din punct de vedere al aspectului si gustului noului produs inedit. Mai simplu ar fi daca s-ar propune deschis celor care nu suporta gandul ca niste animale trebuie sacrificate ca sa poata ei manca sa renunte complet la consumul de carne pastrand in minte acest gand. Poti astfel sa obtii ceva rezultate pe termen lung daca se tine seama de schimbul de generatii si de faptul ca propriii tai copii vor fi mai constienti de sacrificiile care se fac pentru alimentatia lor.

Autor:  Lucia Mihailescu