Site coolinaria.ro

Hrana sanatoasa pe timp de criza


Hrana sanatoasa pe timp de criza Odata cu resimtirea efectelor crizei economice pe care o parcurgem incercam cu totii sa gasim modalitati eficiente pentru a ne procura alimente la preturi rezonabile fara a face insa compromisuri din punct de vedere al sanatatii noastre. Unele persoane chiar cred ca e nevoie sa renunte la fructe, zarzavaturi, branzeturi sau carne deoarece li se pare ca aceste produse sunt prea scumpe pentru buzunarul lor si asa greu incercat si in alte perioade din trecutul apropiat.

Exista din fericire chiar in plina criza economica si mijloace prin care putem sa ne procuram alimente sanatoase fara a cheltui suplimentar ba chiar dimpotriva facand si ceva economii. De fapt e de ajuns sa renuntam la anumite obiceiuri ale noastre cu care ne mai rasfatam din cand in cand pentru a identifica sume de bani foarte necesare atunci cand vom merge la piata pentru cumparaturi. Cafeaua, de exemplu, o putem prepara si singuri, un pachet de tigari ne poate ajunge si timp de doua zile nu doar una, iar in anumite zile putem merge si pe jos una-doua statii de tramvai in loc sa cheltuim banii zilnic pe transportul in comun.

Foarte binevenite pentru aceste momente cand cu totii ne simtim mai saraci s-au dovedit si marile supermarketuri care ofera multe produse la preturi imbatabile de aici fiind foarte recomandat sa ne procuram zaharul, uleiul, cafeaua, orezul etc. deoarece acestea tin si mai multa vreme in camara cu alimente si ne ajuta sa facem si importante economii in fiecare luna. Bineinteles, fructele, zarzavaturile si legumele nu ni le vom procura tot de aici, dar cu siguranta nici de la piata agro-alimentara in mod neaparat. Au aparut o sumedenie de mici aprozare de cartier unde poti gasi cu usurinta cam tot ce doresti, cu produse sanatoase, multe si din Romania, care din cauza concurentei vor promova niste preturi de criza, chiar mai convenabile decat cele de la piata.

Necesarul de proteine zilnice ni-l putem asigura atat prin consumul de carne de pasare si peste (ambele mai convenabile ca pret) cat si prin inlocuirea carnii de porc, miel sau vita cu legume boabe, soia si alte produse similare deosebit de utile sanatatii noastre spre deosebire de carnea rosie care dauneaza destul de tare organismului. Cerealele cele mai sanatoase sunt cele integrale si daca faceti un mic efort veti gasi magazine care comercializeaza produse de panificatie si cereale pentru micul dejun la preturi chiar convenabile. Multi dintre noi uitam mereu ca painea alba si cerealele cu ambalaje pretentioase contin multi aditivi alimentari daunatori noua si cheltuim mai mult pe ceva care nu ne va face in mod necesar si bine.

Renuntand la sucurile oferite pe piata ne vom face un dublu serviciu economisind niste bani si oferind organismului o mica pauza el nemaifiind nevoit sa proceseze si niste bauturi "racoritoare" care il suprasolicita inutil. Consumul de apa proaspata din belsug este intr-adevar necesar si, daca nu va place cea de la robinet, atunci puteti sa va faceti provizii saptamanal cu apa de la unul din izvoarele aflate in localitatea dumneavoastra. Cafeaua nu trebuie eliminata complet in perioadele de criza economica, dar nu uitati sa o combinati cu lapte pentru ca va fi si mai gustoasa si mai sanatoasa. Si, apropo de lapte, a inceput sa scada si pretul la acest produs de ceva vreme asa ca nu uitati sa va abonati la unul dintre nenumaratii producatori particulari care va pot aduce lapte proaspat in fiecare dimineata pentru a va bucura si de beneficiile unuia dintre cele mai sanatoase alimente din toate timpurile.

Criza economica poate avea si niste efecte benefice pentru multi dintre noi intrucat ne va obliga sa fim ceva mai creativi in bucatarie si astfel vom putea descoperi retete convenabile si minunate despre care nu am mai auzit niciodata in viata noastra. Exista astfel multe salate de sezon care mai de care mai gustoase si sanatoase, ouale pot fi gatite in nenumarate feluri, putem face si sucuri naturale ieftine acasa, si gemuri sau dulceturi irezistibile, cat despre supe sau tocanite aici posibilitatile sunt atat de diverse incat nici sa nu mai resimtim lipsa banilor macar din punct de vedere al alimentatiei noastre zilnice. Folositi-va deci imaginatia, renuntati la acele alimente sau servicii de care nu aveti neaparat nevoie si bucurati-va de viata chiar si in plina criza intrucat si aceasta va trece si nu veti regreta ca in loc sa va plangeti de mila v-ati luptat sa va mentineti la nivelul de trai cu care erati obisnuiti dintotdeauna.

Autor:  Lucia Mihailescu