Site coolinaria.ro

Alimente anti stres


Alimente anti stres Una dintre cele mai periculoase „maladii” sau sursa de îmbolnaviri din zilele noastre este stresul. Nu am idee cine l-a inventat dar rau a facut. Când eram mica nu cred sa fi existat acest cuvânt pentru ca nu i-am auzit niciodata pe parintii mei spunând ca sunt stresati. Probabil ca este un efect secundar al capitalismului, al democratiei. Oricum ar fi, se pare ca daca stim mai mult ne stresam mai mult si totusi îmi asum riscul de a-ti aduce o informatie în plus si te anunt ca stresul se combate prin placere iar aceasta placere poate proveni si din alimentatie. Dar, ca în orice situatie care implica senzatii placute, exista si pericole în cazul în care se exagereaza. Femeile, în special, au tendinta de a se refugia în cutia de bomboane sau în bolul de înghetata pentru a uita de griji. Efectul este doar unul de moment iar consecintele pe termen lung pot fi dezastruoase si generatoare de un stres suplimentar.

Un organism sanatos face fata mai bine situatiilor tensionate (îti dai seama cum ar fi sa fii bolnav si sa mai ai si probleme la serviciu sau în familie). Problemele apar oricum dar noi trebuie sa fim pregatiti pentru a le întâmpina si, pentru a fi capabili sa luptam cu ele, trebuie în primul rând sa fim sanatosi. De aceea, nutritionistii au facut un inventar de alimente prin consumul carora se combate stresul. Printre acestea mentionam: sparanghelul bogat în acid folic; pestele, mai ales tonul; carnea de vita cu continutul ei ridicat de zinc, fier si vitamina B; laptele cu aportul lui de calciu si proteine; brânza de vaci mai ales combinata cu fructe (citrice de preferinta); migdalele pot satisface cu succes nevoia de a rontai între mese; afinele; fulgii de porumb si de orez. Consumul acestor alimente asigura înarmarea sa cu toate elementele necesare care îi asigura o buna functionare si o rezistenta sporita la situatii solicitante.

Se încurajeaza o alimentatie bogata în salate de legume si fructe proaspete. De asemenea, pentru reducerea starilor tensionate bea ceaiuri de plante (tei, musetel, menta). Renunta pe cât posibil la cafea, ceai negru si orice alte bauturi bogate în cofeina. Nu fugi imediat la antidepresive sau mai stiu eu ce alte calmante. Încearca întâi variantele naturale si daca totusi situatia te copleseste apeleaza la un specialist care sa îti recomande exact acele medicamente de care ai nevoie. Sper însa sa nu ajungi la un asemenea punct critic. Încearca sa îi zâmbesti vietii si ea va fi blânda cu tine.

Autor:  Raluca Alupoaie