Site coolinaria.ro

Sanatatea noastra depinde si de locul in care traim


Sanatatea noastra depinde si de locul in care traim Se stie de multa vreme ca exista o legatura stransa intre venitul pe cap de locuitor si alimentatia sanatoasa, dar iata ca studii recente vin sa arate si un alt aspect la fel de adevarat care spune ca depindem din punct de vedere al alimentatiei nu doar de venitul nostru, dar si de zona in are locuim intrucat exista si diete specifice anumitor zone cat si o oferta diferita de produse alimentare nu intotdeauna benefice pentru sanatatea locuitorilor din acea parte de lume.

Partea proasta revelata de aceste studii e faptul ca, din pacate, lipsa unor venituri multumitoare specifica anumitor teritorii locuite de oameni este strans legata si de calitatea indoielnica a produselor comercializate aici ca si de dietele neechilibrate practicate de catre locuitori. Oferta de alimente din zonele defavorizate este nu neaparat mai saraca, dar lipsesc multe dintre alimentele sanatoase menite sa aduca un plus calitativ oricarei diete alimentare. Pentru a-si putea procura necesarul de produse alimentare sanatoase un cetatean care traieste intr-o astfel de zona trebuie sa se deplaseze destul de departe si nu de putine ori acest lucru nici nu este posibil.

In zonele rurale, de exemplu, precum si in suburbiile marilor orase aceasta problema a lipsei alimentelor sanatoase este foarte pregnanta, mai mult de jumatate dintre locuitori nefiind capabili sa isi procure necesarul de produse nu neaparat din cauza lipsei de fonduri cat mai degraba din cauza absentei acestor produse in zona in care ei locuiesc. Se prefera astfel cumpararea de produse alimentare la intamplare, fara discernamant, deoarece multi renunta sa isi mai faca visuri in privinta unei diete sanatoase si adopta o dieta de sacrificiu sperand ca vor face fata cat mai multa vreme acestor dezechilibre din alimentatia lor.

Problema alimentatiei nesanatoase este specifica nu doar comunitatilor amintite mai sus, dar se va intalni si la persoanele nevoite sa se supuna unor restrictii alimentare din considerente economice, legate de locul de munca sau nevoia asigurarii unui loc de munca. Este cazul comunitatilor de imigranti atat din Romania cat si din intreaga lume, a constructorilor si agricultorilor plecati pentru multa vreme in deplasare si a altor categorii sociale si profesionale. Acestia fie nu vor sa cheltuiasca pentru a-si asigura o alimentatie sanatoasa fie nu reusesc sa gaseasca alimente proaspete in apropiere si nu au timp sa mearga la cumparaturi in alte zone ale locului unde isi desfasoara activitatea.

Daca pentru un adult asemenea probleme de alimentatie mai pot fi depasite cumva in cazul copiilor se pot intampla adevarate dezastre, organismul lor fiind supus unor lipsuri majore ceea ce conduce la aparitia in timp a unor boli grave precum diabetul, obezitatea, probleme ale sistemului osos si a danturii, afectiuni respiratorii grave si asa mai departe. Copiii care locuiesc in zonele defavorizate nu se vor bucura deci de o crestere armonioasa si, daca nu se iau masuri din timp pentru echilibrarea dietei lor, riscurile pentru viitor sunt maxime si e bine sa se apeleze in acest caz la suplimente alimentare prescrise de medic si mici sacrificii din partea celor care ii au in intretinere pentru a le suplimenta dieta zilnica cu produse cat mai proaspete si naturale macar pana ce ei vor implini 16 ani.

Lumea de astazi este intr-o continua schimbare si apar amenintari noi pentru sanatatea noastra cauzate de incalzirea globala, nivelul crescut de stres si radiatii nocive, sedentarism etc. Putem sa ne luptam cu aceste lucruri, dar esential in acest caz este sa fi beneficiat de o alimentatie cat mai sanatoasa care sa fi oferit organismului nostru mijloace de aparare suficient de solide incat sa faca fata cu succes unor factori crescuti de risc. Daca reusim acest lucru vom avea sanse mai mari decat cei care nu au avut un asemenea noroc. Stiind totusi ca e greu sa gasesti alimente proaspete in zona in care locuiesti nu trebuie sa se uite acest lucru si se pot face compromisuri utile care sa favorizeze o alimentatie sanatoasa chiar si in asemenea situatii aparent fara iesire.

Autor:  Lucia Mihailescu