Site coolinaria.ro

Superstitii alimentare


Superstitii alimentare Vechii egipteni credeau ca ceapa poate tine la distanta spiritele rele. De aceea atunci cand faceau un juramant sau o promisiune solemna ei puneau si mana pe o ceapa pentru a intari vorbele lor.

La nunti se arunca cu boabe de orez, simbol al sanatatii si prosperitatii, deoarece se credea in vremuri vechi ca prin ploaia de boabe de orez spiritele rele putea fi calmate sau chiar inveselite lasand ceremonia sa se defasoare in conditii bune.

In special in Europa de Est se arunca cu sare peste pragul usii la mutarea in casa noua deoarece se crede de multa vreme ca sarea poate proteja impotriva raului. Este probabil o credinta izvorata din povestea biblicului Lot care a scapat de urgia divinitatii.

Tot in Europa leusteanul, usturoiul si semintele de mustar sunt folosite pentru a alunga spiritele rele, in special vampiri care ar putea ameninta linistea casei.

Se mai spune ca daca nu se marunteste coaja oului fiert, dupa ce oul este consumat vin vrajitoarele si folosesc resturile de coaja pentru a construi o barca din aceste coji de ou cu care sa navigheze inspre mare de unde sa trimita apoi furtuni teribile catre uscat.

Inainte de a se pune la cuptor painea trebuie marcata cu un semn in cruce pentru ca astfel diavolul nu mai poate intra in paine si nu o mai poate spurca sau strica la copt. Adevarul este ca daca se face o cruce cu cutitul in aluatul de paine inainte de a se pune la cuptor de multe ori painea chiar se coace mai bine, deci merita incercat acest lucru.

Daca se arunca mancare buna la gunoi sau, mai rau, daca se risipeste paine fara rost atunci se spune ca iti arunci cu propria mana norocul din casa si vei saraci in scurta vreme dupa aceea.

Nu e bine sa inmanezi cutitul de bucatarie sau alte obiecte ascutite direct din mana ci se aseaza mai intai la locul sau obisnuit de unde poate fi apoi luat de catre celalalt. Motivul este ca prin inmanarea cutitului se poate "taia" legatura buna dintre cei doi, in special daca sunt rude.

Nu e bine sa se aprinda focul daca razele soarelui bat peste plita deoarece se credea ca focul a fost furat din soare si de aceea oamenii se fereau sa jigneasca inutil una dintre cele mai iubite zeitati ale lor.

Autor:  Lucia Mihailescu