Site coolinaria.ro

Condimente in bucatarie – levantica


Condimente in bucatarie – levantica De fiecare data cand ma gandesc la mirosul levanticii, careia i se mai spune si “floarea zanelor”, imi vine in minte o excursie in Franta. Asta pentru ca acolo aceste plante sunt semanate pe marginea drumului si miros de la 10 de metri. Dar sa nu ne indepartam de la subiect. Probabil stiti cat de bun este uleiul de levantica pentru infrumusetare sau aromoterapie, dar planta uscata poate fi intrebuintata si in bucatarie.

Prima data am vazut intrebuintata aceasta planta intr-o emisiune a gurului culinar Jamie Oliver, cand acesta facea biscuiti cu flori de levantica.

In bucataria franceza din regiunea Provence, levantica se foloseste la mancarurile de peste, porc, vita, pui sau in preparate de legume pe baza de vinete, rosii, ardei. Oricum, trebuie folosita cu mare atentie, pentru ca aroma amaruie si mirosul puternic se "extind" in mancare si veti avea mancare de levantica, in loc de dovlecei, de exemplu. Daca vreti neaparat sa o folositi la ceva, va recomand inghetata de levantica. Sau piept de pui cu levantica si miere. Suna tare ademenitor, nu? Este bine sa stiti ca levantica merge foarte bine combinata si cu alte mirodenii: oregano, patrunjel, rozmarin sau citrice.

Pentru a colora inedit o salata se poate folosi cu succes levantica. Aceasta poate fi folosita drept substitut pentru rozmarin in diferite retete de paine. De asemenea puteti sa asezati levantica in zahar si dupa cateva saptamani sa folositi acest tip de zahar aromat pentru diverse retete de prajituri.

Cheia succesului in gatirea bunatatilor culinare cu levantica este sa experimentati mai intai cu cantitati mici. Ea trebuie utilizata cu atentie, la prepararea mancarurilor robuste pentru ca aroma sa tinde sa devina dominanta, mancarea fiind prea amara si parfumata.

Stiati ca puteti folosi si tulpinile lemnoase ale acestei plante ca si frigarui pentru peste sau fructe? Preparatele vor imprumuta putin din aroma levanticii si vor avea o savoare aparte.

Florile de levantica sunt decorul perfect pentru prajituri de genul celor cu ciocolata, pentru briose glazurate sau pentru inghetatele de orice fel. Puteti parfuma si serbeturile cu levantica.

Insa cel mai important este sa nu folositi in bucatarie levantica pe care ati cumparat-o din florarie, caci de multe ori este tratata cu pesticide. Eu imi achizionez levantica din piata, chiar daca o folosesc mai rar in bucatarie.

Va voi oferi cateva ponturi pentru alegerea levanticii pefecte in bucatarie. Florile proaspete trebuie sa aiba o culoare intensa. Crengutele de levantica se vor pastra in locuri uscate si intunecate, in pahare cu apa. Daca le preferati uscate, impachetati-le in hartie. Unii le pastreaza in congelator.

Dupa ce vei invata sa te bucuri de aroma levanticii vei regreta ca nu ai descoperit-o mai devreme!

Autor:  Simona Stefanuca